Најновије

Фила: Превелика власт да 10 људи ВС судства одлучује ко ће бити судија Вести

Посланици Социјалистичке партије Србије Тома Фила и Покрета социјалиста Ђорђе Комленски, чланови Одбора за правосуђе и адвокати, изјавили су Танјугу да су против тога да судије, које се први пут бирају на ту функцију, бира искључиво Високи савет судства, а не Скупштина Србије.

Питање избора судија покренуто је у оквиру промене Устава. Полазна тачка за те измене јесу амандмани Министарства правде којим је, између осталог, предвиђено да ће судије убудуће бирати Високи савет судства.

Тома Фила наводи да све три адвокатске коморе – Србије, Војводине и Београда сматрају да судије треба бирати у Скупштини.

“Ниједан од адвоката не може да подржи став да 10 људи (Високи савет судства) добије такву власт, јер је то ненормална власт да десеторо њих одређује ко ће бити судија. Онда то може да доведе да се бирају по партијској или некој другој линији, сада нас 250 бира судије”, рекао је Фила за Танјуг.

Сматра да би Скупштина требало да добије предлог кандидата два месеца унапред.

“Јуче су оспорена два кандидата из Новог Пазара. Не могу ја да зовем Нови Пазар да питам ко је, како…Онда нам треба времена. Лично мислим и тако мисли остатак адвокатуре, а то је 10.000 људи, да не треба из Скупштине да се издвоје првобирани”, навео је Фила.

На питање да ли утиче на независност судија то што их бира парламент, Фила каже да Скупштина бира судије на бази тога какви су људи, уз остале квалификације, а независни, додаје, тек треба да постану.

Фила сматра да ВС судства треба да преиспитује како су судије радиле, да их унапређује, разрешава, и да то раде независно, али ће, истиче, бити велика грешка ако се Скупштини одузме да бира судије који прву пут долазе на ту функцију.

Извор: Танјуг