СПС: Ко напусти дијалог, нема му места у завршном документу Вести

Социјалистичка партија Србије предала је платформу за међустраначки дијалог о изборним условима председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу, а реч је о принципима којима ће се та странка руководити током разговора у другој фази дијалога између власти и опозиције.

Социјалисте ће у дијалогу представљати шеф посланичке групе Ђорђе Милићевић и посланик Жарко Обрадовић.

Милићевић је новинарима рекао да од копредседавајућег Дачића, али и представника Европског парламента, очекује непристрасност и објективност.

“Политичке странке које одбију да учествују у међустраначком дијалогу или разговоре напусте током њиховог трајања, не могу рачунати на заступљеност својих ставова у завршном документу”, истакао је Милићевић.

Он је навео да се СПС залаже да се истовремено одржавају председнички, парламентарни и београдски избори, наводећи да се не памти другачија пракса од увођења вишестраначја.

Уколико би се избори раздвајали, финансијски терет би био на грађанима Србије, подсетио је Милићевић.

“Залагаћемо се за равноправност и равноправну заступљеност у медијима”, најавио је шеф посланика социјалиста.

Поручује да ће социјалисти имати озбиљан приступ и да ће саслушати све сугестије и критике у циљу побољшања изборних услова.

Он је указао да део опозиције, још у разговорима на Факултету политичких наука, уместо дијалога понудио ултиматум, с обзиром да им је теза била испуњење 42 захтева или бојкот.

“То није пут да дођете до договора и решења, већ ултиматум и не оставља простор за разговор”, рекао је Милилћевић.

Жарко Обрадовић је рекао да СПС сматра да треба да се повећа број бирачких одбора, да се повећа број записника са постојећих три на пет, да носиоци јавних функција обављају свој посао непрекидно, али да се уреди начин њиховог појављивања.

Према његовим речима, бирачки спискови требаа да буду доступни најмање шест месеци пре избора, да грађани могу да их провере више пута током године и да се отклони било каква врста сумње у том погледу.

Социјалисти се залажу и за елиминисање говора мржње из кампање и да се не нападају чланови породица.

Обрадовић се осврнуо и на критике од раније које би могле поново бити актуелне у вези са праксом да се закони не мењају у изборној години, рекавши да би се онда поставило логично питање зашто се онда сада преговара.

Извор: Танјуг