Најновије

Тончев: Многе неразвијене општине немају ни планове за развој Вести

Многе општине у Србији немају планове за развој, па тако ни планове одрживог развоја у складу са циљевима Агенде 2030, речено је на представљању пројекта подршке девастираним општинама „Одрживи развој – изазови и могућности на локалном нивоу“.

На састанку у Палати Србија се разговарало о механизмима пружања одговарајуће помоћи и подршке за раст и развој, смањивању сиромаштва, побољшању социјално – економске ситуације најнеразвијенијим општинама у Србији и директном поклапању ових активности са циљевима Агенде 2030.

Покровитељ састанка била је Немачка организација за међународну сардњу (ГИЗ), а организатор Кабинет министра задуженог за развој недовољно развијених општина Новице Тончева.

На састанку су, осим министра Тончева, учествовали и специјална саветница председнице владе за спровођење Агенде 2030 Славица Ђукић Дејановић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) Ђорђе Станичић и представници амбасада Немачке и Швајцарске, као и пет девастираних општина: Мали Зворник, Голубац, Житорађа, Сурдулица и Владичин Хан.

„Чињеница је да је неуједначен економски раст у Републици Србији последњих деценија допринео  продубљивању већ постојећих неједнакости на локалном нивоу и издвајању општина са изразито ниским степеном развијености. Ова тема је изузетно значајна и ми ћемо, као Кабинет за развој недовољно развијених општина, у сарадњи са нашим партнерима радити на пружању адекватне помоћи и подршке општинама. Овакав тип дијалога је важан како бисмо, сви заједно, сагледали потешкоће општина на локалном нивоу, а онда заједничким снагама радили и допринели остваривању одрживог развоја. Наш задатак је да кроз овај пројекат едукујемо општине како да ускладе своје планове са циљевима Агенде 2030 и подстакнемо одржив економски развој. Желим да се захвалим председницима пет општина што су се одазвали позиву на дијалог и представили нам изазове са којима се сусрећу, али и предности и специфичности карактеристичне за средину из које долазе. Сигуран сам да ћемо заједничким снагама направити велике помаке и да, како и сама Агенда 2030 каже, нико неће бити изузет“ – изјавио је министар Новица Тончев.

Специјална саветница председнице владе за спровођење Агенде 2030 Славица Ђукић Дејановић је истакла да према истраживању, које је спроведено 2019. године, 78 одсто наших суграђана не зна шта је одрживи развој.

Према њеним речима, главни задатак свих на нивоу јединица локалних самоуправа је да се осигура адекватан, безбедан и приступачан смештај, односно да се унапреде неусловна насеља.

Други задатак је, како је рекла, безбедан, приступачан и одржив јавни транспорт за све људе на подручју локалне самоуправе, да се повећава безбедност на путевима и посебна пажња у транспорту усмери на најсензитивније групе.

Четврти задатак је инклузивна и одржива урбанизација, као и заштита културне и природне баштине на територији сваке локалне самоуправе.

Критеријум за одабир ових пет општина, укључених у пројекат, јесте њихова припадност категорији девастираних општина у којима је вредност бруто домаћег производа по глави становника испод вредности републичког просека.

Извор: Танјуг/КАБИНЕТ МИНИСТРА ЗАДУЖЕНОГ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РАЗВОЈА НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОПШТИНА