За будућност Србије и будућност региона сачувати сваки живот Посланичка група

Шеф посланичке групе Социјалистичка партија Србије Ђорђе Милићевић питао је данас Владу Србије да ли се, с обзиром на одзив грађана на вакцинацију и на циљ да се вакцинацијом обухвати више од три и по милииона пунолетних грађана до краја маја, може очекивати јењавање епидемије корона вируса и даље попуштање епидемиолошких мера.

Уважени председничке Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, поштовано председништво, даме и господо народни посланици, пре него што поставим питање, а тиче се онога о чему је већ малочас било речи, нажалост Ковид-19, здравствени изазов са којим се још увек суочава и Србија и читав свет и чији се крај не назире, али желим да кажем да је Ковид-19 без обзира на критике које врло често можемо чути овде у парламенту, Ковид-19 је ујединио регион, а поновићу, председник Републике Србије Александар Вучић показао се као неко у овом периоду ко је фактор стабилности у региону.

Не бих ја да говорим и да будем адвокат министарке Атанасковић, пошто је она малочас споменута, али мислим да смо ту причу апсолвирали управо на седници на којој је госпођа Атанасковић присуствовала и ја сам лично инсистирао да оно о чему је говорила сматрам да је интерпретирала у том тренутку на другачији начин и да није желела тако да се изрази и она је то наравно потврдила, али потврдиће, потпуно сам убеђен, и наредни пут када буде у Народној скупштини Републике Србије. 

Што се тиче тога  какав однос председник Србије и Влада Републике Србије имају према местима где живе Муслимани, Бошњаци, Албанци, па довољно говори чињеница да у периоду када је највеће жариште ковида и највеће жариште пандемије био Нови Пазар, да је председник Србије Александар Вучић управо респираторе делио у Новом Пазару, доделио је респираторе Новом Пазару, из једног простог разлога да би показао да не разликује Нови Пазар од било које друге општине и града на територији Републике Србије. Дакле, подједнаку важност и значај придаје свим градовима, свим општинама, без обзира колико националних мањина живело у тим градовима и у тим општинама. 

Интересантно је, док се ми бавимо Ковидом-19 и док се ми бавимо тиме на који начин да се изборимо за будућност Србије, за будућност региона, јер данас је будућност Србије и будућност региона сачувати сваки живот у Србији, са друге стране имамо изјаве, рецимо, Вјосе Османи, која каже да је Приштина спремна и годинама чека квалитетан споразум који ће обезбедити да Београд призна независност и да се наплати одштета итд. Није то данас за мене тема и не желим тиме да се бавим.

Дакле, једно од најактуелнијих питања и даље је, нажалост, Ковид-19, који ево већ годинама хара светом и односи велики број жртава. Увек је прилика да се подсетимо са коликом се посвећеношћу Србија бори против ове опаке болести. Наша стратегија одбране од ковида показала се успешном и много је успешнија од великог броја земаља. Главну улогу у тој борби имају наши медицински радници, техничари, лекари који се не штедећи своје здравље и своје животе суочавају са овим вирусом, посебно у ковид-болницама, који и по неколико дана остају у црвеној зони. Свима њима бих посебно захвалио за сав терет и све жртве које су поднели. И ми из СПС имамо у посланичкој групи професорку Александру Марковић Павловић, која је и поред свог редовног посла у Клиничком центру Србије и професоре на Медицинском факултету, стално и у ковид-систему. Чини ми се да је управо јуче изашла из црвене зоне у Батајници. 

Наша држава, односно наше руководство од самог почетка пандемије има одговоран однос према здрављу наших грађана, што се сада показује и кроз вакцинацију. Наша држава је обезбедила довољну количину вакцина свих произвођача, а сада смо на осмом месту у свету по броју вакцинисаних на стотину грађана.

Похвалио бих добар одзив грађана, а према информација од пре два дана, у Србији је вакцинисано 2,9 милиона грађана, ревакцинисано више од милион, у Београду вакцинисано чак 38 пунолетних грађана. Добра вест је и то што ће на „Торлаку“ почети производња вакцина „Спутњика В“. Такође ваља подвући да је Србија, осим за своје грађане, обезбедила хуманитарну помоћ у вакцинама готово свим земљама у региону, а управо данас ће на „Торлаку“ за Републику Српску вакцине преузети и председавајући председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик. Дакле, можемо похвалити одзив грађана и позитивне ефекте вакцинације, што потврђује и попуштање мера ових дана. 

Уз позив свим грађанима да се вакцинишу и даље буду опрезни, јер пандемија није прошла, смањен је дневни број заражених, али још увек има доста пацијената на респиратору и није мали број преминулих на дневном нивоу, поставио бих питање Влади Републике Србије, веома кратко, председниче. Да ли се, с обзиром на одзив грађана вакцинацији и на циљ да се вакцинацијом обухвати преко 3,5 милиона пунолетних грађана до краја маја, може очекивати јењавање епидемије, а у вези с тим и даље попуштање епидемиолошких мера? Ово је важно знати, како због предстојећих празника и путовања, тако и због најугроженијих привредних делатности, међу којима је пре свега угоститељство и туризам. Питање постављам да се грађани не би информисали путем медијских спекулација и наслова у медијима, већ да би имали релевантне информације и релевантне чињенице.

Категорије: Посланичка група