Најновије

Дачић и Брнабић: Разговори о променама Устава се односе само на правосуђе Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић изјавио је на седници Одбора за уставна питања и законодавство да се разговара о променама Устава које се односе само на правосуђе и да су дезинформације да ће кроз уставне промене доћи до брисања преамбуле о Косову.

Он је истакао да је промена Устава један од најважнијих поступака у надлежности Скупштине и да велики посао чека Одбор за уставна питања и законодавство.
Дачић је објаснио да сада Одбор може да предложи да се уђе у уставне промене, да мора да се сазове посебна седница Скупштине која само може да усвоји или не усвоји предлог да се уђе у промене, али не може да мења предлог.
Предлог се, затим, усваја двотрећинском већином, а онда предлог акта, текста промена, утврђује Одбор за уставна питања и законодавство и он се подноси Скупштини, уз предлог одлуке за расписивање референдума о промени устава.
Дачић је истакао да ће, ако буду одржани ванредни парламентарни избори, Скупштина морати да буде распуштена, па тај референдум није могуће одржати на дан избора.
Како је рекао, сада се расправља о томе да ли и који део Устава треба мењати, а не о самим амандманима.
Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је циљ уставних амандмана достизање правосуђа које је одговорно и по мери свих грађана Србије.

Тужиоце и судије који се на положај бирају први пут ће бирати Високи савет тужиоца и Високи савет судства и само ако су завршили обуку на правосудној академији.
Дачић је рекао да то о чему је говорила министарка није тема, да се сада одлучује да ли ће се ићи на промене Устава или не, а не о амандманима.
Он је оценио да је потребан још један круг консултација, те позвао да се не мењају категорије и да се међусобна контрола три гране власти не назива међусобним проверавањем.
“Немојте да мењате категорије које постоје 200, 300 година у политичком систему. То није суштинско питање за питање правосуђа”, рекао је Дачић и додао да се ингеренције Скупштине често налазе на удару извршне власти.

Извор: Парламент

фото: Танјуг