Ружић најавио улагања у објекте у области високог образовања Вести

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је наставак улагања у инфраструктурне објекте у области високог образовања, међу којима је и Биолошки факултет.

Током посете Ботаничкој башти “Јевремовац”, Ружић је рекао да су Влада Србије и Министарство одлучили да осим буџетских средстава која се издвајају за потребе образовно васпитног система нађу нова средства како би се реализовали пројекти изградње и реконструкције факултетских зграда у Београду и другим универзитетским центрима у Србији.

“Један од тих факултета је и Биолошки факултет. Наш план је да изградимо нову зграду”, најавио је министар, а саопштено из Министарства.

Такође, Ружић је најавио да ће бити завршен и објекат чија је изградња почела 1995. године у Ботаничкој башти и који би требало да постане Природњачки центар и носи име по нашем научнику Јосифу Панчићу.

Он је оценио да Биолошки факултет има изузетан значај и да даје огроман импулс нашој науци и образовном систему, као и да је “расадник квалитетних кадрова”.

“И поред чињенице да Биолошки факултет има три значајна института, све ово захтева нови искорак и капацитет који ће бити комплементаран 21. веку и четвртој индустријској револуцији”, навео је Ружић.

Поред нове зграде Биолошког факултета и завршетка Ботаничког института још 13 пројеката је предложено за финансирање из кредита Развојне банке Савета Европе – нове зграде Факултета музичке уметности и проширење постојећих капацитета Факултета примењених уметности и Факултета ликовних уметности у Београду, Електротехнички факултет и кампус техничких факултета и нова, заједничка зграда Географског и Факултета безбедности.

У плану је и адаптација Факултета политичких наука и Пољопривредног факултета у Београду, али и факултета у другим универзитетским центрима – Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, Природно-математички факултет у Нишу, Технолошки факултет у Новом Саду, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу.

Извор: Танјуг