Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Сутра почињу консултације са европарламентарцима Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић најавио је да сутра почињу прве консултације европских парламентараца са посланичким групама странака које се налазе у парламенту, да ће се ти разговори одржавати онлајн и трајати до 22. априла.

“Након тога, они ће да разговарају са ванпарламентарним странкама, а 7. маја ће да ми се јаве и известе ме шта су разговарали” – рекао је Дачић. Он је додао да међустраначки дијалог неће почети пре јуна.

Дачић је рекао у наставку да је потребно још једном отворити јавну расправу на тему промене Устава да би се видело да ли је то оно што се заиста хоће.

Скупштински одбор није донео одлуку за промену Устава – рекао је Дачић додајући да уколико би био расписан референдум он би морао да буде у овом сазиву скупштине.
Поновио је да је реч о променама у избору судија и оценио да су наводи о томе да ће се мењати преамбула о Косову “празне приче”. Говорећи о међустраначком дијалогу за побољшање изборних услова уз посредништво посланика Европског парламента Дачић је казао да сматра да странци не би требало да утичу на важне одлуке Србије.

Испада као да се бунимо против Европске уније, али то није тачно – навео је Дачић додајући да се то односи на све странце.
Дачић је рекао да је већина критика на рачун власти дошла из домаћих политичких кругова, односно дела опозиције.
Они се обраћају некоме за помоћ и кад се обраћате за помоћ онда слушате њихове савете… Ми смо спремни за разговоре и није проблем и да се о најтежим темама води дијалог – навео је Дачић.
Говорећи о наводним рачунима председника СП Драган Ђиласа, Дачић је рекао да је нереално имати толико новца на рачунима и навео да је потребно сносити правну и политичку одговорност.

Председник скупштине је изјавио да је потребно још једном отворити јавну расправу о промени Устава, истичући да је реч искључиво о промени која се тиче независности правосуђа.

Приче да ће се мењати преамбула о Косову су – празне приче, истакао је Дачић на ТВ Пинк.

Он је навео да скупштински одбор није усвојио предлог за промену Устава, већ донео одлуку да је, пре него што буде усвајање, потребно да се обави још један круг консултација имајући у виду различите ставове и потребу да се око тога формира шири друштвени консензус, колико год је то могуће.

Дачић је прецизирао да се гласало о предлогу председнице Одбора за уставна питања и законодавство Јелене Жарић Ковачевић која ће, додао је, организовати расправу са Друштвом судија, Удружењем тужилаца и другима актерима којих се та тема тиче.

“Потребна је јавна расправа да се још једном види да ли је то оно што се заиста хоће”, рекао је Дачић и додао да та расправа не треба да траје превише дуго.

Навео је да су се појавиле различите приче по којима испада да ова Народна скупштина хоће “силом или на превару да прогура неке промене Устава” и истакао да је реч искључиво о промени Устава која се тиче независности правосуђа, односно о томе како се бирају судије и тужиоци.

Извор: ТВ Пинк/ Танјуг