Дачић: Почеле консултације у припремној фази међустраначког дијалога Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су почеле консултације у припремној фази међустраначког дијалога и истакао да динамика разговора зависи од представника Европског парламента, а не од њега, те да је он предлагао да све то почне и раније.

Дачић је новинаре у парламенту подсетио да је 1. марта у разговору са председником Спољнополитичког комитета ЕП Дејвидом Мекалистером и четворо представника ЕП договорено да се омогући време за такозвану припремну фазу.

“Тражио сам да се одмах почне са дијалогом, али су се они ипак одлучили за то да припремна фаза буде у априлу и мају. Пре неколико дана су ми се обратили писмом и обавестили да ће водити консултације од 19.до 22.априла”, рекао је Дачић.

Ивица Дачић изјавио је да ће сутра заказати разговоре са политичким странкама које желе да учествују у међустраначком дијалогу, али без међународних посредника и најавио да ће на те разговоре позвати и председника Србије и СНС Александра Вучића.

Дачић је рекао да ће сутра одредити тачан датум дијалога и да очекује да ће разговори почети у наредних десетак дана.

Он је подсетио да су се, између осталих, ДС С, СПАС, Доста је било и Српска радикална странка изјасниле да не желе да учествују у дијалогу са европским посредницима.

“Моја обавеза као председника парламента је да саслушам и разговарам и са тим политичким странкама. Позивам све политичке странке без обзира да ли учествују у једном или другом формату да припреме своје политичке платформе”, рекао је Дачић новинарима у парламенту.

Он је навео да у оба дијалога треба да се дође до најприхватљивијих решења која би омогућила да на изборима сви учествују.

Сматра да је тешко постићи општи консензус, али да треба ићи ка одрживим решењима, а поручио је и да не треба да очекивати да ће Европски парламент неког натерати да прихвати неке услове.

Дачић је истакао да од опозиције која себе назива “једином”, а чији су део Драган Ђилас и Вук Јеремић, није добио платформу, али да је групација око Бориса Тадића доставила.

Дачић је још једном указао да дијалог води Скупштина Србије, а да ЕП помаже у дијалогу.

Он је додао да се данас разговара са посланичким групама Александар Вучић – за нашу децу коју представљају шеф посланика Александар Мартиновић и његова заменица Сандра Божић. и са Социјалистичком партијом Србије коју представљају Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић.

“Након тога ће разговарати са ванпарламентарним политичким странкама, а редослед је одређен по величини посланичке групе. После, оријентационо су предложили да ме 7. маја информишу о чему су разговарали и тада ћемо се говорити о томе како ће почети тај дијалог. Мислим да само имате у виду да та динамика није моја већ Европског парламента”, навео је Дачић.


Дачић је додао да је на Скупштини да буде покровитељ међустраначког дијалога, да се он води у доброј вери и да се дође до решења.
Он је рекао да мисли да је хендикеп што се све одвија онлајн, али да не може да се меша у процедуре, као и да је битно да учесници у међустраначком дијалогу имају добру вољу и да дају предлоге који су одрживи, да буду прихватљиви за све и да не траже “алиби за неке своје недостатке” у смислу броја гласова, нити да постоје очекивања да ће Европски парламент некога натерати да прихвати неке услове.
Дачић је истакао да није добио никакве платформе од странака попут Странке слободе и правде или Народне странке, али да је отворен за све предлоге.

Потребно још једном отворити јавну расправу о промени Устава, истичући да је реч искључиво о промени која се тиче независности правосуђа.

Приче да ће се мењати преамбула о Косову су – празне приче, истакао је Дачић.

Он је навео да скупштински одбор није усвојио предлог за промену Устава, већ донео одлуку да је, пре него што буде усвајање, потребно да се обави још један круг консултација имајући у виду различите ставове и потребу да се око тога формира шири друштвени консензус, колико год је то могуће.

Дачић је прецизирао да се гласало о предлогу председнице Одбора за уставна питања и законодавство Јелене Жарић Ковачевић која ће, додао је, организовати расправу са Друштвом судија, Удружењем тужилаца и другима актерима којих се та тема тиче.

“Потребна је јавна расправа да се још једном види да ли је то оно што се заиста хоће”, рекао је Дачић и додао да та расправа не треба да траје превише дуго.

Навео је да су се појавиле различите приче по којима испада да ова Народна скупштина хоће “силом или на превару да прогура неке промене Устава” и истакао да је реч искључиво о промени Устава која се тиче независности правосуђа, односно о томе како се бирају судије и тужиоци.

Извор: Танјуг