Најновије

Гостовање Бранка Ружића на РТС: Ванредне околности нису зауставиле процес образовања, знање није угрожено Вести

Повратак ђака у школске клупе је показатељ да се епидемиолошка ситуација поправља. Важно је да нисмо изгубили ни једну школску годину и да имамо континуитет у образовању, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Епидемиолошка ситуација се на срећу поправља што је утицало на одлуку о повратку ђака у школске клупе по моделу од септембра прошле године. Васпитно-образовни систем је показао резистентност и вирус није значајно ушао у школе.

“Природно је да у урбаним срединама буде већа концентрација заражених, па је тако највише било у Београду и Новом Саду, а јављао се у статистичким подацима и Зрењанин. Међутим, није било више од 2-3 одсто заражених међу запосленим и око један одсто међу ђацима, што не значи да су се заразили у школама или на факултетима”, рекао је министар просвете.

Вакцинација је, према речима Ружића, једини лек да се сузбије епидемија, да се изборимо са коронавирусом.

“Око 55.000 запослених у просвети је вакцинисано, што је нешто више од трећине и то је добар показатељ. Ја и овим путем позиван, не само просветне раднике, већ грађане из свих старосних група да се вакцинишу”, рекао је Ружић.

Иако, како каже министар просвете, живимо у ванредним околностима, важно је да нисмо изгубили ни једну школску годину и да имамо континуитет у образовању.

“Наставницима је дозвољено да од програма одступе до 20 одсто како би се са ђацима фокусирали на најважније. Сам процес није заустављен, стечено знање није угрожено”, истакао је Ружић.

Пробни тест мале матуре је урађен а најважније је да се припреме ураде на време, збирке задатака су одштампане у јануару, има више опција затворених задатака, заокруживања одговора. Мотивација је наравно већа на завршном тесту и ђаци имају довољно времена да се припреме за 23.,24. и 25. јуна када ће мала матура бити одржана”, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Извор: РТС