Најновије

Ружић за Н1: Мала матура ће бити одржана, критеријуми у складу са ситуацијом Вести

Министар просвете Бранко Ружић рекао је за Н1 да не постоје разлози због којих би завршни испит за основце, односно мала матура, требало да буде одложена. “Сасвим је довољно времена да се на један релаксиран начин сви припреме, да изађу на тај завршни испит и након тога упишу у складу са листом жеља неку средњу школу”, изјавио је Ружић. Додаје и да су се старији основци и средњошколци вратили у школске клупе, с обзиром да је епидемиолошка ситуација, како каже, боља последњих недеља.

„Стање је редовно, данас су све школе почеле с васпитно-образовним процесом у складу са препоруком, а на основу закључка Кризног штаба, имајући у виду да су епидемиолошки услови за нијансу бољи него у претходне три или четири недеље“, рекао је министар.

Ружић објашњава да млађи основци нису мењали свој начин рада.

„Они су похађали наставу, подељени су у две групе, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Ђаци од 5. до 8. разреда су се вратили моделу од од 1. септембра: подељени у две групе, уз поштовање мера, и дан за дан – један дан непосредна настава, други дан настава на даљину. Средње школе иду једне недеље непосредно, друге онлајн“, каже Ружић.

Како је нагласио, нема информација „да има кризних ситуација или случајева“.

„Сагледавамо оне ситуације када спорадично дође до процена локалних завода за јавно здравље у односу на епидемиолошку ситуацију, у складу са локалним кризним штабовима, школе могу да се обрате министарству и затраже сагласност за прелазак на онлајн наставу. Епидемиолошка крива је почела да пада, али желим да кажем да образовни систем нити је био нити ће бити место за трансмисију коронавируса и то је најважније. Висок степен одговорности су показали и наставници и ваннаставно особље, а најважнији сегмент су ученици и студенти, где је и велико разумевање родитеља“, изјавио је министар.

Говорећи о бројкама, Ружић каже да што се тиче запослених и у предшколским установама и школама, број заражених није прелазио 2,5 до три процента у односу на укупан број запослених, а међу ученицима, број није прелазио 1,5 прецената.

„То су мали бројеви“, рекао је.

Мала матура по закону обавезна


Ружић каже, реагујући на поједине апеле да треба укинути полагање мале матуре ове године због коронавируса, да не постоји оправдани разлог за то.

„Закон прописује јасну обавезу да се мала матура за осмаке одржи. Он је састављен од три елемента: српског (матерњег језика) и књижевности, математике и комбинованог теста. Нема разлога да се укида завршни тест, имајући у виду да сама мала матура има сертификациони и евалуациони критеријуме, као и квалификациони, и дефинише стечено знање током осмогодишњег школовања“, нагласио је Ружић.

Додаје да ипак, треба имати у виду ванредне околности.

„Имајући у виду ванредне околности, природно је да заједно са Заводом за вредновање квалитета васпитања и образовања, сагледамо оне могућности које ће нам дати за право да у одређеним нијансама сам садржај тих задатака буде комплементаран ситуацији. Имајући у виду да смо оставили могућност да се градиво редуцира до 20 посто и да се настава фокусира на оно што је најзначајније, да ће и садржај питања на тесту кореспондирати са том реалношћу“, казао је Ружић.

Тврди да је било довољно времена да се сви припреме за тај завршни тест.

„Он је припреман од новембра прошле године, одржани су и пробни тестови, 23, 24 и 25. јуна ће бити завршни тест. Сасвим је довољно времена да се на један реласкиран начин припреме, да изађу на тај завршни испит и након тога упишу, у складу са листом жеља, неку школу. Треба бити реалан, не уче ђаци само у нерегуларним околностима, ми живимо у нерегуларним околностима као планета. Сагледавамо све проблеме које имају и наставници и ђаци, и наравно да ће у том смислу бити олакшица“, изјавио је министар.

Додаје и да је пробни завршни тест био тежи него што је то завршни тест.

„За сада оно што можемо да кажемо је да резултати не одударају са пробног теста од неких претходних година, тако да ћемо свакако током ове недеље имати једну брзу анализу, са квалификованим узорком да видимо да ли је дошло до неких померања, али за сада видимо да их није било“, изјавио је.

Аутономија универзитета није угрожена


Биографија без мрље и углед у академској заједници неће бити довољни за ангажман наставника на Православном богословском факултету. Уколико се усвоје измене Закона о високом образовању, тражиће се и благослов. У Нацрту закона, то је сагласност надлежног органа цркве, односно Синода. Исто правило важило би и за упис студената. Поједини универзитетски професори поручују – ми то нећемо дозволити.

Коментаришући измене овог закона, министра Ружић каже да „аутономија универзитета није угрожена“.

„Јавна расправа је завршена 17. овог месеца и није по мени најважнија ствар то што сте поменули, већ уколико буду измене прихваћене ћемо се приближити крајњем циљу – да се вратимо у ЕНКВА (Европска асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању). Али, критике су добродошле“, рекао је.

И додао: „Аутономија универзитета није угрожена, то начело постоји и у неким земљама ЕУ“.

Министар не види ништа спорно ни у одлуци Владе Србије да у Савет ФПН-а именује две министарке – Мају Гојковић и Јадранку Јоксимовић.

„Мислим да је то питање неутемељено, јер смо у претходном периоду мењали нормативни оквир, јасно је дефинисано колико чланова савета предлаже Влада Србије. Да ли влади треба да буде суспендовано право да као оснивач и онај ко финансира има своје представнике у саветима факултета. То није логично. Нигде не пише да морају да буду или да не морају да буду министри. Али да ли министрима треба суспендовати то право“, упитао је Ружић.

Извор: Н1