Најновије

Стална делегација на челу са председником Народне скупштине Ивицом Дачићем започела је учешће на Пролећном заседању ПС СЕ Вести

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју предводи председник Народне скупштине Ивица Дачић, започела је учешће на Пролећном заседању Скупштине, које се одржава у хибридном формату од 19. до 22. априла 2021. године.

Поводом немачког председавања Комитетом министара, током заседања посланицима ће се обратити немачка канцеларка Ангела Меркел, државни министар за Европу Михаил Рот и министар спољних послова Хаико Мас. Парламентaрној скупштини обратиће се и председник Европског парламента Давид Сасоли, председница Републике Молдавије Маиа Санду и генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић.
Скупштина ће размотрити извештај „Очување националних мањина у Европи“ који је сачинила чланица српске делегације Елвира Ковач, као известилац Комитета за једнакост и недискриминацију.
На дневном реду пролећног заседања биће разматрана визија Парламентарне скупштине о стратешким приоритетима Савета Европе, а одржаће се и заједничка расправа о људским правима и потреби за изборном реформом у Белорусији.
Скупштина ће расправљати и о раду ОЕЦД-а на опорезивању дигиталне економије, дискриминацији особа са хроничним и дуготрајним болестима, постмониторинг дијалогу са Црном Гором и европској политици према дијаспори. У оквиру хитне процедуре, на дневном реду Скупштине наћи ће се расправе о „Хапшењу и притварању Алексеја Наваљног у јануару 2021. године“ и „Функционисању демократских институција у Турској“.
У Сталној делегацији Народне скупштине у Парламентарној скупштини, поред шефа делегације Ивице Дачића, су народни посланици др Александра Томић, Дубравка Филиповски, Биљана Пантић Пиља, Зоран Томић, Елвира Ковач и Енис Имамовић.

Извор: Парламент