Најновије

Бранко Ружић за Данас: Стратешка сарадња СПС и СНС ефектна у реализацији виталних државних циљева Вести

„Стратешка сарадња СПС и СНС даје импозантне ефекте на пољу реализације виталних државних циљева, а председнички избори су шанса да се грађани и грађанке определе спрам политике коју репрезентује неки од кандидата“.
„Кандидат државотворне, стратешке и заједничке политике СПС и СНС на претходним изборима био је Александар Вучић и однео је доминантну победу у првом кругу. Србија нам је на првом месту тако да овакав модел учешћа видим као могућ, реалистичан и усклађен са „државним разлогом“, и на изборима 2022. Озбиљну политику водимо, а не дозвољавамо да она води вас“ , каже у разговору за Данас Бранко Ружић, министар образовања, први потпредседник Владе Србије и потпредседник СПС, одговарајући на наше питање да ли ће његова странка и на наредним председничким изборима подржати Александра Вучића, или ће имати свог председничког кандидата .

Ивица Дачић је најавио да у случају да се опозиција уједини СПС ће и на парламентарне, београдске и председничке изборе изаћи у коалицији са СНС. Јасно је да се опозиција неће ујединити, и да ли ћете онда на изборе самостално?

– Наступ СПС на било ком нивоу избора не зависи, нити може предоминантно да зависи од статуса опозиционе политичке оштрице, већ пре свега од одговорне, државотворне политичке анализе, који вид наступа доноси више држави Србији и њеним грађанима, а самим тим и СПС-у.

Зар СПС учешћем на листи напредњака неће додатно изгубити број гласача, осим што ће помоћи напредњачком кандидату да победи у првом изборном кругу. Бојите ли се тако да ће СПС нестати са политичке сцене као респектабилни политички фактор?

– Та бојазан не постоји. Такве процене слушамо већ девет година и увек изборним резултатом СПС-а побијемо те тврдње. Ми смо једина традиционална, политички релевантна и респектабилна партија која утиче на друштвено-политичке процесе, уз јасно очување нашег идентитета. На другој страни, након избора 2022. очекује нас велики посао препорода и суштинског „рестарта“ СПС-а. Стабилни и непоколебљиви јесмо, али лично сматрам да имамо много већи потенцијал.

Иако је СПС респектабилна партија, на прошлим изборима изгубили сте доста гласача и изгубили многа директорска места и места у локалним самоуправама. Колико се то одразило на унутрашње стање у странци. Има ли незадовољства?

– СПС је озбиљна политичка организација и једна велика породица у којој има размене мишљења, спорадичних незадовољстава, здраве полемике, али када донесемо неку одлуку стајемо иза ње, сви као један. Зато и трајемо оволико дуго.

Приликом формирања Владе, медији су спекулисали да се у СПС одвијао прави рат за фотеље и да је Дачић, тиме што су функције припале Новици Тончеву и вама, „умирио“ највеће бунџије у странци?

– Влада Србије се не формира по пијачном моделу, нити би СПС на такав начин учествовао у развоју нашег друштва.

Због чега су се онда посланици СПС придружили напредњацима у рату против опозиције. Да ли је то био неки услов напредњака и зар не мислите да су оптужбе на рачун политичких противника за фашизам претеране?

– Сматрам да је парламентарни рад наших посланика одувек одисао манирима, аргументима и цивилизованим политичким дијалогом. То сматрам и даље.

Чини се често, да социјалисти у оптужбама на рачун бивше власти заборављају да су били део коалиције са демократама?

– И мени се чини често да многе бивше, садашње или будуће власти заборављају да без социјалиста то никада не би биле. А ми смо увек на тим политичким изазовним прекретницама били вођени интересом државе и њених грађана.

Једна од тих прекретница је да је данас Србија дубоко подељено друштво. Како изаћи из те ситуације?

– За свако друштво је лековито да сви не мисле исто, јер би то значило да не мисле много. Међутим, не сматрам такође да постоји дубока подељеност. Подељеност је управо онолика колико је сваки наш грађанин може сагледати када прође неки изборни циклус спрам подршке одређеним политичким програмима. Дакле симболички би то било као у оном вицу када миш и слон иду мостом, а миш каже: „Ух, ала’ тутњимо.“

Колико су данас сигурни они који су против ове власти, ако су укинуте чак и првостепене пресуде групи која је учествовала у пребијању Борка Стефановића, а у Јагодини је на очиглед полиције дошло до насртаја на Маринику Тепић?

– Увек сам био против физичког насиља и увек ћу и бити. Надлежни органи раде свој посао и немам манир да се мешам у рад правосудних органа. На другој страни, вербалне полемике су фолклор у нашој политици који се баштини деценијама, и ту помаже искључиво ораторство а не мишићи.

Обзиром да сте против насиља, како коментаришете тешке оптужбе Тепићеве да је Палма наводно подводио жене и девојчиће , и организовао журке којима су присуствовали и функционери СПС?

– Колико сам схватио, нико није побегао са тог политичко-правног бојишта, где има разних манипулација, инсинуација и оптужби. Зато сматрам да је најсврсисходније да надлежни органи раде свој посао, а да се избегне политизација ове фрустрирајуће теме.

Недавно су поједини медији чак и Вас повезали са Беливуком, уз питање чији је Ружић?

– Да није опасно, било би смешно. Та нечија нечасна епизода је завршена и на њу се не бих враћао.

Како гледате на то што део опозиције тражи раздвајање председничких и најављених ванредних парламентарних избора на пролеће 2022?

– У складу са оном народном „што је баби мило то јој се и снило“ понашају се као размажено дериште, а у континуитету само показују колико су дезоријентисани, програмски дефицитарни, и разједињени. Сматрам да прво треба да обаве свој унутаропозициони дијалог, збију редове, и због оних грађана, које претендују да представљају, наступе са јасним политичким програмом у демократској институционалној изборној утакмици. Бојкотовали су Народну скупштину, бојкотовали су изборе, бојкотовали сами себе. И? Који бенефит су направили? Нека мисле о томе уколико не желе и формално да оду у историју.

Опозиција тражи и ослобађање медија?

– Медијска слика је управо рефлексија актуелног друштвеног и политичког тренутка и структуром програма, квалитетом, објективношћу, али и на неким странама необјективношћу, критичким нијансама, итд. Медији су слободни онолико колико смисленог у утемељеног садржаја као политичка опција можете да понудите. Међутим, мишљења сам да је опозиција на том терену у дефициту.

Много прашине се подигло и око тога што су две ваше колегинице Маја Гојковић и Јадранка Јоксимовић именоване за чланице савета ФПН?

– Нема разлога за било какво подизање прашине. Сваки факултет који из редова оснивача, државе, добије делегирана два актуелна министра у Влади, требало би да буде привилегован. Барем ја то тако схватам и драго ми је да су моје две колегинице изабране јер је ФПН и мој матични факултет.

Пријемни испит за факултете није опција

Пред вашим министарством је велики посао увођења државне матуре. На факултетима сматрају да државна матура није довољна за упис и да треба организовати и пријемни испит. Како ће ово бити решено?

– По доласку у овај ресор, заједно са својим сарадницима врло студиозно сам приступио овом крупном реформском искораку у нашем образовном систему и у континуитету пратимо сваку фазу у припреми реализације државне матуре. Такође дугујемо и велику захвалност ЕУ на експертској и финансијској помоћи. Што се тиче идеје да постоји и пријемни испит то није интенција, и тиме би читав концепт био обесмишљен. Међутим, кроз дијалог и вредан рад Радне групе коју води државни секретар проф. Маријана Дукић Мијатовић уверен сам да можемо доћи до најквалитетнијег и одрживог решења на задовољство свих актера.

Нормализација наставе је идеал коме сви тежимо

Када очекујете потпуно нормализовање наставе?

– Тај идеал коме сви тежимо, зависи пре свега од епидемиолошке ситуације, процене и препорука здравственог дела Кризног штаба, и наравно одговорног понашања опште популације. Зато апелујем на грађане свих старосних доби да приступе имунизацији јер је вакцина једино средство које нам доноси победу над корона вирусом.

Извор: Данас