Ђорђе Милићевић: “Охрабрујући резултати договора у Бриселу” Вести

  • Резултат посете председника Републике Србије Александра Вучића Бриселу и договори који су постигнути су охрабрујући и у потпуности сам сагласан са председником Вучићем који ову посету оцењује као једну од најбољих до сада. Када то кажем, не мислим само на подршку Европске Уније у области инфраструктуре, већ пре свега мислим на обострано поверење – изјавио је Ђорђе Милићевић, председник посланичке групе СПС-а, на седници Одбора за Европске интеграције, на чијем је дневном реду било представљање Резолуције ЕП о извештајима комисије за Србију за 2019. годину и 2020. годину, коју је представио Известилац Одбора за спољне послове Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Милићевић је, између осталог, нагласио да је стратешки интерес и главни спољнополитички циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ и истакао да Влада показује потпуну одлучност и опредељеност када је реч о европском путу Србије.

  • Међутим, ово је обострани процес који подразумева добронамерно партнерство, а не двоструке стандарде – рекао је Милићевић.
  • Ту одлучност Србије на путу европских интеграција, подсетићу вас, потврдила је и Народна скупштина Републике Србије тако што је у пленуму разговарала о извештају Европске комисије, што до сада није била пракса. Када је реч о извештају Европског парламента, сугеришемо да се води рачуна када су у питању амандмани како неки делови Извештаја не би били плод произвољног и паушалног тумачења, попут констатације: „да Влада манипулише статистичким подацима о КОВИД-у 19 у политичке и изборне сврхе“, док се овде председник државе, Влада и целокупна здравствена струка боре за сваки живот грађана Србије – рекао је Милићевић, и додао: “Србија је данас симбол нових вредности у региону, а председник Вучић се потврдио као фактор стабилности у региону, као неко ко је ујединио регион онда када је најтеже. И нису донације које је Србија упутила државама региона само на десетине хиљада вакцина, већ ствар поверења једних у друге и јачања добросуседских односа”.
  • Београд је искрено посвећен дијалогу са Приштином, како би се дошло до компромисног, правичног решења за све. Србија је поштовала све што је потписано. Србија поштује и Бриселски и Вашингтонски споразум, али и друга страна то треба да уради – нагласио је Милићевић и додао да је убеђен да ће Србија учинити напредак на пољу владавине права на које се односе преговарачка поглавља 23 и 24.
  • Желим да вас упознам да је Народна скупштина РС отворила дијалог у вези са уставним променама којим ће се унапредити и ојачати независност правосуђа. Реформски курс Владе РС чији су темељи постављени 2014. године омогућили су да Србија у години пуној изазова и искушења буде економски јака и стабилна, са потпуним уверењем да ће реализовати пројектовану стопу БДП од 6%. Са економског аспекта додао бих важност чињенице да су Србија и ЕУ у претходних десет година успеле да повећају трговинску размену која данас износи 25 милијарде евра, што јесте показатељ значаја ЕУ за српску економију и животни стандард грађана. Народна скупштина РС је данас симбол демократичности, ефикасности и транспарентности у раду и представља глас народ. Такође имплементирано је све оно што је у извештају Европске комисије наведено као сугестије и предлози када је реч о раду највишег законодавног тела. Слажемо се у потпуности да је важна перцепција грађана о ЕУ и с тим у вези желим да кажем да је велика разлика између Извештаја ЕП и исхода разговора у Бриселу. Уместо изјаве да је „добра вест да Европски савет и Европска комисија неће отварати нова преговарачка поглавља за Србију“; ми увек предлажемо отворен и конструктиван дијалог са представницима Европског парламента. Господине Билчик, ниједног тренутка нисмо дискредитовали ниједног европског парламентарца, већ смо изнели јасан став да током међустраначког дијалога, којем смо веома посвећени, као што смо били и током прве фазе, очекујемо објективност и непристрасност – закључио је Милићевић.
  • Извор: Блиц
  • фото: РАС Србија