Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Наставак дијалога у парламенту после Васкрса Вести

Председник Скупштине Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, гостујући у Јутарњем програму на ТВ Пинк, изјавио је да ће дијалог о изборним условима са политичким странкама у парламенту бити настављен после Васкрса и да су се сви учесници сагласили да дијалог треба да буде завршен шест месеци пре избора.

Дачић је изразио задовољство јучерашњим скупом у парламенту, којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, и истакао да је тај састанак веома важан јер се, како каже, одазвао велики број политичких странака.

”Показана је добра воља да се разговара о питањима која опозиција сматра спорним или да се учине одређени помаци у стварању опште климе међусобног поверења што би допринело политичкој стабилности у земљи”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Како је навео, његовом позиву одазвало се 26 странака од којих половина чини парламентарну већину, а међу којима је СПАС Александра Шапића, који је, како каже, одбио да учествује у дијалогу са представницима ЕП.

Он је казао да од опозиционих странака једино нису учествовале коалиције око Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, које нису послале платформе парламенту, као и коалиција Бориса Тадића која је, додао је, послала парламенту своју платформу, али је изразила жељу да учествује у дијалогу уз посредовање ЕП.

”Морам да поштујем правилима која су установљена, а то је да се ни о чему не говори док се не постигне коначни договор и замолио сам све учеснике да поштују тај принцип да не бисмо дошли у ситуацију да дође до међусобног неповерења”, рекао је Дачић.

Он је казао да су такви скупови веома позитивни и да су представници странака изразили жељу да постану редовни и да се два пута годишње организују састанци у Скупштини са свим странкама и води дијалог о разним темама као допринос бољем међусобном разумевању.

”Сви учесници су били сагласни да би дијалог требало да се заврши у кратком периоду, најмање шест месеци пре избора и да је договорено да следећи састанак буде одржан након Васкрса и да се разговара о конкретним темама као што су бирачки спискови, легислатива, медији… ”, рекао је Дачић.

Најавио је да ће 7.маја имати онлајн састанак са представницима ЕП и да ће се тада видети како ће се тај дијалог даље наставити

”Пре јуна неће бити пленарног састанка, а они пре септембра неће доћи у Србију. Ако чекамо толико дуго, нећемо постићи резултате, а знамо шта су теме и можемо да разговарамо и без присуства ЕП”, казао је Дачић.

Додао је да је велики број странака негативно оценио присуство странаца у међустараначком дијалогу.

Ивица Дачић је казао да су против Драгана Марковића Палме изнете тешке оптужбе и да је у тај случај од почетка укључена политика, а да то питање треба препустити институцијама.

Дачић је рекао да против његовог коалиционог партнера није поднета кривичну пријава него да је, како каже, била намера да се о томе говори у јавности.

”Од првог тренутка је било јасно да ће се водити политичка кампања и борба. Сведочење Маринике Тепић у Јагодини претворено је у политички хепенинг са поруком да ће се та прича наставити, јер се неће рећи имена, изнети докази, нити било шта конкретно”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је додао да на основима анонимности неће моћи да се започне кривични процес против Марковића и да се оптужбама против њега потврдило да се одавно изашло из фер-плеја у политичким односима.

”Ушли смо у то да се све прљаве ствари дозвољавају, а када је Марковић поставио питање и показао папир да је супруга Драгана Ђиласа пријавила породично насиље, кажу да је то беспримерни напад”, рекао је Дачић.

Додао је да су против Марковића изнете тешке оптужбе за које неко мора да одговара, али да то не сме да буде део политичке борбе.

Позвао је Маринику Тепић и све друге да се то питање препусти институцијама.

Извор: Танјуг