Најновије

Ивица Дачић присуствовао отварању Руског балканског центра у Београду Вести

У Београду је данас отворен Руски балкански центар који за циљ има научно истраживање и анализу савремених политичких, економских, друштвених, културних, верских и других процеса у Србији и земљама региона.

Председник Управног одбора новоотвореног Центра, посланик Државне думе Руске Федерације и председник Института за дијаспору и интеграције Константин Затуљин, честитао је на отварање Центра и прочитао поруку потпредседника Владе Русије Јурија Борисова.

У тој поруци истакнуто је да, без обзира на последице пандемије корона вируса и кризу у светској привреди, сарадња Русије и Србије наставља да се развија успешно и динамично у свим правцима.

Поводом отварања Центра организована је и конференција “Прошлост, садашњост и будућност руско-српских односа”.

Отварању Центра присуствовао је и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Не смем ни да помислим где би данас била Србија и Косово и Метохија да све ове године нисмо имали подршку Русије. То је принципијелна подршка , а Русија као глобална сила на делу показује тежњу да се не допусти кршење међународног права, поручио је преседник Скупштине Србије Ивица Дачић на отварању Руског балканског центра у Београду.

Уз честитке на отварању Центра, он се осврнуо на развој српско-руских односа, оценивши да су они на највишој тачки у њиховој богатој историји.

„Изградили смо јаке везе на много нивоа, сарадња наших руководстава и добри односи двојице председника важан је предуслов за сарадњу и на другим нивоима. Економском пре свега, где можемо да очекујемо побољшање“, нагласио је Дачић и поновио да подршка Русије, председника Владимира Путина и минситра Сергеја Лаврова и целог руководства суверенитету и територијалном интегритету Србије има непроценљив значај.

Дачић је такође поручио да Србија, која је и сама дуго била изложена санкцијама, не прихвата политику једностраних одлука и притисака и да се није и никада неће придружити санкцијама против Русије.

„Не намеравамо да се придружимо снакцијама Русији не само зато што бисмо погазили наше пријатељство и што смо и сами брили жртве санкција и притисака, него и због тога што би то нанело штету нашим интересима. Чврсти смо у томе“, рекао је Дачић, додајући да Србија ћели и ЕУ и много радимо на томе али да на том путу не жели да се одрекене пријатељства и одличних односа са Русијом.

Питање је да ли би Србија била тако успешна у борби против ковида да од самог почетка није имала у томе подршку Русије, приметио је Дачић и посебно истакао да је Србија поносна што је прва земља у Европи која је почела да производи врхунску вакцину Спуткик Ве.

Дачић је такође потврдио да ће делегација Народне скупштине ће на позив председника Руске думе бити у посети Москви 1. јуна, чиме ће, како је рекао, дати још један допринос развоју билатералних односа после посете министра спољних послова Николе Селаковића али и најављених посета руских званичника Србији, и нарочито најављене посете председника Путина.

Извор: РТВ/ин4с.нет