Најновије

Обраћање Ивице Дачића на јавном слушању о променама Устава Републике Србије у области правосуђа Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић, обратио се на јавном слушању о променама Устава Републике Србије у области правосуђа, које је организовао Одбор за уставна питања и законодавство.

Говор председника Народне скупштине преносимо у целости:


„Поштована председнице и чланови Oдбора,

Поштована председнице Уставног суда и судије Уставног суда,

Уважена председнице Владе,

Ваше екселенције,

Поштовани представници правосуђа,


У име Народне скупштине желим да вам се захвалим што присуствујете данашњем јавном слушању које је сазвао наш Одбор за уставна питања и законодавство. Ваше учешће ми говори да ћемо имати веома широку и квалитетну дискусију која ће нам без сумње помоћи да дођемо до најбољих решења, када је реч о уставним променама.
Познато вам је да сам заговорник што шире јавне расправе о променама Устава, јер сматрам да је то једини начин да дођемо до решења која ће на дуги рок осигурати поштовање демократских начела и још убедљивију правну сигурност. Устав се не мења сваког дана. Моје, али и не само моје, поимање правног поретка је да дуготрајност уставних одредби јесте предуслов за стабилност и функционалност једног правног система, као гаранције пуног поштовања грађанских и људских слобода, поделе власти и других темељних принципа савремене демократије.
Данашњим јавним слушањем покрећемо јавну расправу од које очекујемо да добијемо корисне сугестије и мишљења најширег круга заинтересованих страна, од људи из правосуђа пре свега, али и од стручњака, универзитета и свих оних који могу да допринесу проналажењу правих и одрживих промена. Оног тренутка када те промене буду извршене односиће се на све нас и то у дугом трајању и зато је сада неопходно да им приђемо са крајњом озбиљношћу.
С обзиром на то је било неких недоумица у јавности, ја ћу још једном да подсетим да је пред нама задатак да изменимо оне одредбе Устава које се тичу правосуђа, односно начина избора правосудних функција. Ни о каквим другим променама неће бити речи. Овим променама приступамо пре свега као нашој обавези која проистиче из процеса приступања Европској унији, али рекао бих да то није наш једини мотив. Наша потреба је да наш уставни систем буде такав да омогући максималну заштиту и једнакост грађана пред законом, при чему ће снажна гаранција тих права бити и нови, модернији начин избора носилаца правосудних функција.
У овој фази уставних промена изузетно битна је улога Народне скупштине и с тим у вези данашње јавно слушање треба да схватимо као увод у једну припремну процедуру из које очекујемо да се искристалишу решења која ће на најбољи начин унапредити наш уставни систем.
Подсећам вас да је цео процес за измену Устава врло комплексан и да врло прецизно прописује неколико фаза, уз обавезу да онај сазив парламента који иницира промену Устава треба и да је оконча. Разуме се, укључујући и референдум на којем би се грађани изјаснили о предложеним изменама.
Наш циљ са овим јавним расправама, са којима данас почињемо, а биће их још, је да остваримо што је могуће већу сагласност око будућих уставних промена, како бисмо осигурали да те промене буду и ефикасне, правичне, али и дугорочне. У томе нам је неопходна сарадња свих вас, као и ваша добра намера да брзо и квалитетно обавимо једну велику обавезу, пре свега према нашим грађанима, према људима у правосуђу, али и према нашим европским партнерима. Ја сам уверен да ћемо доћи до добрих решења и у том циљу вам нудим пуну сарадњу Народне скупштине, као институције која има кључну улогу у процесу уставних промена.
Желим вам добру и плодну дискусију, још једном вам се захваљујем што сте се одазвали позиву нашег Одбора за уставна питања и законодавство и надам се да ћемо се видети и на наредним јавним расправама о овој изузетно важној теми.
Хвала вам.“

Извор: Парламент