Ружић: Спремне измене закона о идентитетским уџбеницима Вести

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је Предлог измена и допуна Закона о уџбеницима којим треба да се реализује иницијатива о идентитетским уџбеницима спреман, наводећи да су остала “фина нијансирања” и консултације са издавачима на тржишту.

“Мислим да ћемо брзо изаћи са тим предлогом измена и допуна закона”, рекао је Ружић у Скупштини Србије, одговарајући на питање шефа посланичке групе СПС Ђорђа Милићевића.

Милићевић је питао када се може очекивати почетак реализације иницијативе о јединственим идентитетским уџбеницима, како у погледу најављених измена закона, тако и у погледу писања и штампања уџбеника, те да ли су започете активности Министарства и када се очекују први уџбеници.

Ружић је оценио да је то добра идеја о којој је говорио и председник Србије Александар Вучић, истичући да је формирана Радна група и да су практично припремљене измене и допуне Закона о уџбеницима, које би то питање третирале на начин да се српски језик и књижевност, историја и географија штампају од стране јавног издавача, не оглушујући се о досадашњи законодавни оквир који дефинише либерализацију тржишта уџбеника.

“Мислим да је то не само идентитетско, већ питање од националног интереса”, рекао је Ружић.

Извор: Танјуг

фото: Танјуг