Ивица Дачић и Никола Никодијевић положили венце на гроб Димитрија Туцовића Београд

Поводом обележавања Међународног дана рада, председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и председник Градске организације СПС у Београду Никола Никодијевић положили су цвеће на гроб Димитрија Туцовића на Новом гробљу у Београду, истичући да је стопа запослености у нашој земљи повећана, као и да је предузет низ корака на побољшању положаја радника.

Дачић је подсетио да СПС сваког 1. маја полаже цвеће на гроб Димитрија Туцовића, оснивача српске социјалдемократије.

“Ту прилику користимо за подсећање да би требало да циљ свих политичких партија буде подизање општег нивоа радничких права, почев од залагања за веће плате до услова рада, нарочито у овим тешким временима пандемије корона вируса”, рекао је Дачић.

Са задовољством је рекао да је у протеклих годину дана предузет низ веома важних корака управо на побољшању положаја радника, почев од подизања минималне цене рада до разних других активности које су, истиче, довеле до повећања стопе запослености у Србији. Навео је да је дошло до повећања свеукупне пословне активности што, додаје, доводи до повећања бруто друштвеног производа, а самим тим и до повећања плата и пензија.

Уз то, подсетио је на пакете помоћи државе предузећима, радницима и свим грађанима Србије током пандемије изазване Ковидом 19.

“Радничка права су отворена књига и никада нико не може да каже да смо достигли савршени ниво по том питању”, рекао је Дачић, али и истакао да ће циљ државе и у наредним годинама бити борба за радничка права и усаглашавање нашег законодавства са законодавством Европске уније јер су социјално економска права једна од основних права у свим документима Европске уније.

Дачић је честитао 1. мај са жељом да се изборимо за здравље људи, победимо пандемију и наставимо са нашим друштвеним развојем јер, додао је, само у условима у којима се земља развија може се размишљати уопште о принципима социјалне правде.

Такође, Дачић је пожелео да следеће године Међународни дан рада обележавамо много масовније него ове године.

Никодијевић је рекао да је питање радничких права и положаја радног народа универзално питање и да су само у зависности од историјског контекста и времена у ком живимо модификовани начини борбе и решавања проблема који постоје међу радницима.

Додао је да је тренутно највећи приоритет и патриотизам у 21. веку пре свега очување постојећих и отварање нових радних места, као и подизање животног стандарда, односно просечне зараде.

“Управо због тога смо поносни на резултате које су Град Београд и Република постигли у 2020. години која је била изузетно тешка и оставила велике економске последице на читав свет услед пандемије корона вируса”, рекао је Никодијевић.

Додао је да је, према неким проценама, око 114 милиона људи у свету изгубило посао током прошле године од чега, каже, најмање њих у централној Азији и Европи, а нешто више у Северној Америци.

“Трудили смо се да нашу економију прилагодимо кризној ситуацији како бисмо сачували пре свега радна места и животни стандард људи”, рекао је Никодијевић.

Истакао је да су управо због тога важне све инвестиције започете претходних година јер то, додао је, омогућава директан прилив страних инвестиција, отварање страних фабрика, већи број запослених и већи животни стандард за грађане Србије.

“У Србији смо са 10,4 одсто незапослености из 2019. године дошли на девет одсто у 2020. години, која је била изузетно тешка”, рекао је Никодијевић.

Када је у питању територија Београда, истиче да је у 2020. години повећан број запослених, али и просечна плата која је, прецизирао је, на крају прошле године била 74.311 динара што је за 6.171 динар више него у 2019. години, када није била криза.

“Реално повећање зараде је око 7,7 одсто. Имамо и повећање минималне цене рада у години кризе, али и повећање пензија од јануара 2021. године тако да је економска активност у Србији и Београду сачувана и успели смо да ову заиста кризну ситуацију превазиђемо на доста добар начин, боље него многе земље у нашем региону и остатку Европе”, рекао је Никодијевић.

Додао је да првенствени циљ остаје борба за повећање животног стандарда грађана и Београда и Србије, отварањем нових радних места и повећањем просечних плата, али и пензија.

“Верујем да ћемо у томе успети. Настављамо даље са великим инфраструктурним пројектима, плановима за 2021. и 2022. годину који су предуслов за све о чему сам говорио”, закључио је Никодијевић.

Осим Дачића и Никодијевића, цвеће на гроб Димитрија Туцовића положили су и чланови и омладина СПС.

Међународни празник рада, 1. мај, обележава се у знак сећања на велике демонстрације у Чикагу у мају 1886. године, када су радници штрајковали тражећи осмочасовно радно време и боље услове рада.

Извор: Танјуг