Најновије

Гостовање Ивице Дачића у Хит Твит-у на ТВ ПИНК: Закон о метроу до краја маја пред посланицима Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће односи Србије и Хрватске тешко моћи да напредују све док се не сагледа одговорност за очигледно вођење геноцидне политике према српском народу и позвао Хрватску да покаже разумевање према злочинима против српског народа.

Дачић је у емисји “Хит Твит“ на ТВ Пинк, у којој је једна од тема било обележавање операције хрватске војске и полиције „Бљесак“, као и данашњи инцидент у Борову, оценио да поједине изјаве хрватских политичара не помажу успостављању бољих односа две земље.

„Ми бисмо могли да нађемо одговарајући заједнички језик када би са друге стране било мало разумевања или саучешћа, да не кажем осуде свих тих злочина према српском народу у прошлости“, рекао је Дачић.

Он је додао да се „Бљесак“ не може посматрати издвојено као једна акција, већ да је то била генерална проба за „Олују“.

„Све док то буде ствар “наших“ и “ваших“, и не сагледа се одговорност за очигледно вођење геноцидне политике према српском народу, тешко ћемо моћи да много напредујемо у нашем односима“, рекао је Дачић.

Он је додао и да се, када се говори о Хитлеровој Немачкој, често помиње „коначно решење“, иако је тај израз тешко наћи у документацији.

„А код Хрвата, имате Милета Будака који је написао да се српско питање може решити на три начина и где имате искључиво однос према Србима као према једном реметилачком фактору који мора да се истера“, нагласио је Дачић.

Председник Народне скупштине је рекао да је процес стабилизације финансијских прилика почео променом власти 2012. године.

  • Стабилизовали смо финансије и створили услове за привредни раст. Данас у време короне ретке су земље које имају инвестиције – навео је Дачић и указао да је смањен ниво опште задужености наше земље.

Поред инфраструктире, ту су, напоменуо је Дачић, и фабрике, дигитализација, улагање у здравствени систем.

  • Инфраструктура је веома важна јер је видљива грађанима и она је синоним за живот у 21. веку – рекао је председник парламента и додао да је истовремено неопходно спојити места у земљи, али и ван ње у којима живе Срби.

Дачић је рекао да Вучић на изградњи не инсистира да би добио гласове, већ да би оставио траг у нашој историји и зато имамо сагласје у нашим циљевима.

  • Закон о метроу ће бити усвојен до краја маја, односно на дневном реду – рекао је Дачић.

Председник скупштине је казао је да почетак дијалога власти и опозиције о изборним условима, који би организовали представници Европске уније, не треба очекивати пре јуна.
Он је рекао да тај дијалог није почео, а да ће тек крајем наредне недеље обавити консултације са бриселским званичницима.

Рекао је да је на недавно одржаном дијалогу под покровитељством парламента позвао странке које су углавном рекле да не би учествовале у дијалогу у ком би посредовали „странци“.

„У тим разговорима учествовали су представници 26 странака… Договор са скупа је да би ти састанци требали да се одржавају чешће, на шест месеци, што се Скупштине тиче то је у реду, да позовемо све и негујемо атмосферу дијалога“, рекао је Дачић.

Он је додао да су представници опозиционих Странке слободе и правде и Народне странке одбили ту врсту дијалога, као и да око најважнијих државних питања не би требало да буде разлика између власти и опозиције.

Дачић је такође одбацио ставове да су у тим разговорима учестовале само „антиевропске странке“.

Извор: Танјуг/Блиц/Н1