Најновије

Русија је наш вишевековни пријатељ Посланичка група

ЗВОНИМИР СТЕВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља

Руска Федерација пружа чврсту и доследну подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије на чему смо им неизмерно захвални, као и свим другим државама које нам пружају подршку.

              Поштовани потпредседниче, уважени министри са сарадницинма, даме и господо народни посланици, поштовани грађани, данас на дневном реду имамо три веома важна споразума са три државе, Руском Федерацијом, САД и Владом Квебека.

                Србија је данас на европском путу, али то није препрека одржавању наших традиционално блиских односа са Русима. Русија је данас једна од најважнијих стратешких партнера Србије, вишевековни пријатељ који чврсто подржава политику наше земље и наш је савезник у међународним организацијама.

                Руска Федерација пружа чврсту и доследну подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и на томе смо им неизмерно захвални. Захвални смо и свим другим државама које нам пружају подршку и нису признале једнострано проглашену независност тзв. „Косова“, као и државама које су повукле признање независности ове лажне државе.

                Захваљујући храброј и мудрој политици нашег државног руководства, пре свега председника Александра Вучића, Владе али и Министарства спољних послова, на чијем челу је био Ивица Дачић, 19 држава је повукло своје признање.

                Са Руском Федерацијом сарађујемо у бројним областима. Имамо пуно закључених и потврђених споразума. Русија је све значајнији инвеститор у српској привреди, са развојем у научно-технолошкој и иновационој области. Културна сарадња је такође веома интензивна. Редовно се одржавају културно-уметничке манифестације.

                Веома је значајна улога Руског центра за науку и културу који постоји 85 година у нашој земљи. Русији дугујемо велику захвалност и за сву несебичну помоћ у медицинској опреми и пре свега вакцинама које нам пружају од почетка пандемије.

                Једна од најлепших вести је та да смо у априлу почели са производњом руске вакцине „Спутњик V“ на Торлаку и на тај начин додатно учврстили везе са нама братском државом Русијом и овим начинили један озбиљан искорак у будућност.

                Истакао бих и задовољство напретком економске сарадње између Србије и Русије, значај инфраструктурних пројеката и пројеката у области енергетике. Сви ови пројекти допринеће економском напретку наше земље и квалитетнијем и бољем животу наших грађана. Између Србије и Русије на снази је режим слободне трговине, што доприноси расту међусобне робне размене.

                Споразум који је данас на дневном реду односи се и на сарадњу Србије и Русије у области заштите биља и биљног карантина. Заштита биља је део пољопривредне производње и чини веома значајан сегмент у повећању приноса и квалитета биља и његових производа. У складу са тим, истиче се значај здравственог стања биљака.

                Једна од мера у спречавању ширења штетних организама је биљни карантин, који као мера постоји у читавом свету. Биљни карантин може бити унутрашњи и спољашњи којем се придаје све већа пажња и значај.

                Често се не познаје квалитет пошиљке која се увози у земљу, па је разлог увођења мере биљног карантина оправдана, јер се на тај начин земља брани од уношења штетних организама који могу да изазову далекосежне негативне последице по читаву пољопривредну производњу.

                Рецимо, кукурузна златица је унета у Југославију из САД и први пут се појавила у околини аеродрома, да би у наредних неколико година била распрострањена не само у нашој земљи, већ и у неколико суседних земаља и на тај начин узрокује велике штете усевима кукуруза.

                Из наведених разлога, веома је важно да усвојимо овај Споразум и тиме заштитимо пољопривредне произвођаче од увоза потенцијално штетних производа.

Посланичка група СПС ће у Дану за гласање подржати сва три споразума која су на дневном реду. Хвала.

Категорије: Посланичка група