Најновије

Фила: Недопустиво да Британац заступа српске жртве у Хагу Вести

Адвокат Тома Фила изразио је забринутост зато што је британски адвокат Сајмон Лоз именован за заступника и српских и албанских жртава на предстојећем суђењу бившим политичким лидерима ОВК пред судом у Хагу.

“Нико није реаговао на ту вест, а то је нешто што може неповољно да утиче на крајњи исход суђења Хашиму Тачију и осталима. Заправо, за њих је то повољно јер је, нажалост, познато да став Велике Британије није увек ишао нама у прилог. Неприхватљиво је да допустимо да оптужени добију блаже казне. Како један адвокат може да брани и албанске и српске жртве. На страну то што је Енглеска традиционално против Србије по тим питањима. Много косовских злочинаца је ослобођено на основу извештаја који су сачињавали британски стручњаци”, рекао је Фила за Косово онлајн.

Он сматра да је потребно да Србија затражи да се за српске жртве именује неко од српских адвоката, који су регистровани при Трибуналу у Хагу.

“Српске жртве треба да заступа српски адвокат. Србија то треба да иницира. Све је некако препуштено судбини, није требало ни да се дозволи да енглески адвокат буде правни заступник српским жртвама. Ја сам покушао да покренем то у питање у Скупштини Србије, али безуспешно. Мислим да је јако важно да се нешто предузме по том питању”, поручио је Фила.

Када је реч о најави Косова да ће тужити Србију за наводни геноцид, што се између осталог налази и у програму актуелне косовске владе на челу са Аљбином Куртијем, Фила је прокоментарисао да су такве најаве, у најмању руку смешне.

“То су глупости. Курти то ради само због стицања неких поена на плану унутрашње политике. Политичка ситуација на Косову је нестабилна, никада не знате да ли ће и када ће доћи до неких нових избора, па Курти само жели да одржава неки континуитет. Он може у управљачки програм Владе да стави шта год хоће, али је питање да ли је то и реално, а такве најаве су нереалне, никада не би могле да се остваре. Прво и основно због тога што они нису држава”, оценио је Фила.

Према његовим речима, једино што можда могу да ураде, јесте евентуално да затраже од неке државе да то уради уместо њих.

“На пример, могу да траже од Хрватске, тј. да је замоле да она пружи оцену да ли је на Косову извршен геноцид, па да Хрватска поднесе тужбу, јер Косово не може да подноси тужбе пред међународним судовима”, закључио је Фила додајући и да током његовог дугогодишњег искуства као правног заступника пред Трибуналом у Хагу, никада није покренуто питање наводног геноцида Србије на Косову.

Извор и фото: Танјуг