Најновије

Милићевић: Србија најбоље зна колику је цену платила за своју слободу Вести

Писана изјава потпредседника ГО СПС Ђорђа Милићевића коју вам преносимо у целости:

Дан победе над фашизмом, представља дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Наиме, 9.маја 1945. године у име савезника, који су се у овом светском рату борили против окупаторске Немачке и њених сарадника широм света, совјетски генерал Жуков ратификовао је споразум о немачкој капитулацији.

Петогодишњи рат у коме су учествовале готово све земље света, највећи је и најсмртоноснији рат вођен у историји човечанства са преко 75 000 000 жртава. То је био крволочан рат који ће бити запамћен по масовним страдањима цивила у логорима смрти, по геноциду и холокаусту, по првој употребљеној атомској бомби. Заједно, раме уз раме са савезницима, највећим силама света Русијом, САД, Великом Британијом, Француском и другим државама борцима за ослобођење од Хитлеровог освајачког похода на свет, Србија је као и у првом и свим претходним ратовима у којима се бранила слобода, дала свој допринос ослобађању света од фашизма и нацизма, допринос светском миру. Србија је дала и огромне жртве за ту слободу, од којих су најстрашнија страдања неколико стотина хиљада недужних цивила, међу којима и преко 70 000 деце у усташким логорима смрти у НДХ.

У свакој години у којој обележимо Дан победе над фашизмом са пијететом се сећамо свих наших жртава према којима имамо огромну обавезу а то је да и данас чувамо своју слободу, али да не дозволимо да се рат понови.

Дан победе, 9. мај увек треба да буде симбол мира и победе добра над злом али и дан када све стране света треба да се у име сутрашњице човечанства одрекну рата и страдања невиних људи и деце.
А Србија најбоље зна колику је цену платила за своју слободу.

У име слободе честитам свима 9. мај – Дан победе!