Најновије

Саопштење поводом Дана победе над фашизмом у II светском рату Вести

Делегација Социјалистичке партије Србије данас је у знак сећања на жртве фашизма , положила венац и одала почаст народним херојима на Калемегдану поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.


Венце су положили потпредседник ГО СПС Бранко Ружић, председник ИО ГО Владан Заграђанин, директор стручне службе Ђорђе Чабаркапа и председник Социјалистичке омладине Србије Угљеша Марковић.
Председник ИО ГО Владан Заграђанин је рекао да је српски народ је у антифаштистичкој борби поднео једну од највећих жртава у одбрани европских вредности и учествовао у победи над највећим злом XX века.
“Судбина нашег народа је поново била на ивици губилишта, али захваљујући јунаштву и храбрости наших предака ми данас имамо свој индентитет. Не смемо дозволити да историја буде заборављена, како би будућност почивала на чврстим темељима,“ казао је Заграђанин.
“Вредносни систем, за који су положили своје животе народни хероји Иван Милутиновић, Ђуро Ђаковић, Иво Лола Рибар и Моша Пијаде је вечан, и сваки покушај повампирења фашизма ће увек бити осуђен на неуспех. Европски политички, безбедносни, друштвени и привредни амбијент је утемељен управо на овим вредносним одредницама“, истакао је потпредседник ГО СПС Бранко Ружић, након полагања венаца поводом обележавања Дана Победе над фашизмом и Дана Европе
Слобода и антифашизам су две најважније вечне и непролазне вредности уткане у биће српског народа. На олтар слободе, независности и антифашизма, српски народ положио је огромне жртве, тиме смо трајно задобили углед и поштовање читавог човечанства.
Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том победом.
“Борба за очување слободе у свакон смислу те речи, нас подсећа колико су важни солидарност, правда и јединство. На то нас обавезује жртва наших бака и дека којима дугујемо да од тих принципа никада не одустанемо,“ рекао је Угљеша Марковић.
Нека је вечна слава и хвала онима који су своје животе положили у темеље слободне Србије, њихова дела су бесмртна.
У име мира, слободе, једнакости и социјалне правде,

Срећан Вам 9. мај.

Информативна служба ГО