Најновије

Ружић отворио 10., јубиларни Мај месец математике-МЗ Вести

Програмом у Народном позоришту у Београду је отворена јубиларна 10. манифестација Мај месец математике – М3, која се одвија на неколико локација у Београду до краја месеца

10. маја, у Народном позоришту у Београду свечано је отворена манифестација Мај месец математике – М3. Овога маја, М3 се одржава јубиларни 10. пут, а програмом на Великој сцени Народног позоришта рекапитулирана је највећа и најдуготрајнија научнопопуларна манифестација у нашој земљи.

Отварању су присуствовали садашњи и бивши директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић и др Зоран Марковић, као представници институције која већ читаву деценију подржава манифестацију.

Програм је отворио министар Бранко Ружић, који је у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја истакао значај институције каква је Центар за промоцију науке, која у окриљу МПНТР доприноси циљу приближавања науке и друштва.

Промоција науке остаје приоритет“, истакао је Ружић. Програми популаризације науке, СТЕМ образовање у школама, охрабривање младих да се определе за научна занимања, представљање иновативних идеја и успешних домаћих научника, повезивање нових технологија и образовних метода… све су ово задаци који нас и даље чекају и који су кључни за будућност и развој наше земље.“

Како је овогодишњи слоган манифестације ФОРМУЛА УМЕТНОСТИ, програм на сцени Народног позоришта повезао је математику и уметност, уз математичко-плесни перформанс, а публика се током вечери подсетила и бројних гостију М3, светски познатих математичара попут Седрика Виланија, Гинтера Циглера, Џејмса Тентона, Берија Сипре, Колина Рајта и других. Током вечери, поменута су и два овогодишња издања објављена у оквиру М3: монографија која пружа ширу слику о значају популаризације математике, и књига „Иза кулисе стваралаштва“ француског математичара др Седрика Виланија и композитора Карола Бефа.

Програм М3 одвија се на више локација у Београду све до краја месеца – у Научном клубу Београд, Београдској тврђави и парку Калемегдан, пешачкој зони Кнез Михаилове улице и Математичком институту САНУ.

Извор: МПН