Најновије

Ружић: МПНТ и Новак Ђоковић фондација потписали Споразум о партнерској сарадњи Вести

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Новак Ђоковић фондација потписали су Споразум о партнерској сарадњи на Пројекту инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се финансира уз подршку Светске банке.

Сарадња подразyмева да Министарство и Фондација у наредне две године удруже капацитете и заједно адаптирају и опреме просторије у јавним објектима, које ће бити намењене реализацији предшколског васпитања и образовања.

Постављање добрих основа васпитања и образовања од најранијег узраста значајно је, не само за социјализацију деце, већ и за њихово даље успешно школовање. Новак Ђоковић фондација већ годинама уназад реализује сопствене програме који су усмерени на боље услове за реализацију предшколског васпитања. У овом случају искористићемо њихово знање и искуство и удружујемо се како бисмо обезбедили услове да још већи број деце, посебно из социјално и економско угрожених друштвених група, буде обухваћен системом предшколског васпитања и образовања“, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

План  је да до краја 2022. године буде адаптирано и опремљено најмање 100 просторија у јавним објектима и постојећим предшколским установама. Радови ће бити финансирани из Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који финансира Светска банка, док ће Фондација координирати  активности на  реновирању, пренамени и адаптацији тих простора и опремање намештајем и дидактичким материјалом.

У оквиру ове сарадње, Фондација ће реализовати и програм подршке родитељима и старатељима деце узраста до 6 година у свим општинама у којима ће бити реновинар и адаптиран простор за васпитно образовни рад.

Сарадња са Фондацијом додатно ће подржати напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја да унареди систем предшколског васпитања и образовања и да се васпитни процес обавља у још бољим и квалитетнијим условима.

У првој години сарадње, у плану су радови у 20 локалних самоуправа:  Дољевац , Власотинце, Владичин Хан, Варварин, Трстеник, Брус, Краљево , Чачак, Обреновац, Стари Град,  Јагодина, Баточина, Свилајнац, Рача,  Велика Плана, Бач, Апатин, Шид, Нова Варош, Чајетина.

Извор: МПН