Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Захтеви за повлачење КФОР и УНМИК са Косова и Метохије су више претња, него што су реални да се остваре Вести

“Резолуција 1244, иако је изгубила на значају, и даље постоји, а да би се укинула, мора да се донесе одлука и то је наша највећа предност у овом тренутку”, каже председник Народне скупштине.

Захтеви да се КФОР и УНМИК повуку са Косова и Метохије више су претња, него што су реални да се догоде, изјавио је за Телевизију Пинк председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

– Резолуција 1244, иако је изгубила на значају, и даље постоји, а да би се укинула, мора да се донесе одлука и то је наша највећа предност у овом тренутку јер, да би се нека одлука донела, она мора да се изгласа. То значи да би морале да се обаве консултације са чланицама СБ УН, укључујући и две сталне чланице тог савета, Русију и Кину, где ми имамо подршку – рекао је Дачић.

Он је додао да га, с тим у вези, не чуди то што је председник Александар Вучић изјавио да ће једна од великих светских сила тражити повлачење КФОР и УНМИК са КиМ, наводећи да су то и политичке и обавештајне информације које добијамо у вези са ставовима одређених земаља.

То је само још једна подршка приштинским ставовима у смислу да се ситуација на КиМ нормализује и да за тиме више нема потребе, а са тим су ишли и притисци да што ређе буду седнице Савета безбедности посвећене КиМ које су пре биле четири пута годишње, а сада су два пута.
Каже да је добро што је остало да седнице буду и два пута годишње јер је, како је рекао, оцигледно да “постоји спрега у изградњи тих ставова”. Према његовим речима, захтеви за повлачење КФОР-а и УНМИК-а са Косова и Метохије нису ништа ново.

– То није ништа ново што се већ није чуло на седницама Савета безбедности. Истина, то је до сада причала само приштинска страна јер они не пропуштају ту седницу и прилику да кажу како све мисије треба да оду са КиМ и како је тамо стање нормално – рекао је Дачић за “Ново јутро” и додао:

Зато је важна најављена посета председника Бриселу, односно састанак са Столтенбергом. Више пута смо и заједно ишли у НАТО, јер је сарадња са њима важна, будући да су управо они одговорни за безбедност на КиМ. Сигуран сам да ће разговор бити користан, између осталог и због најава које су се чуле претходних дана, а о улози Хрватске на КиМ.

Извор: ТВ Пинк