Најновије

Указом председника Русије Владимира Путина Бајатовићу додељена „Медаља Пушкина“ Вести

„Медаљу Пушкина“ која се додељује заслужним страним грађанима за допринос у развоју културних веза и чување традиција уручено је у Москви Душану Бајатовићу, директору „Србијагаса“ и председнику Покровитељског савета Руског географског друштва у Србији и Мирољубу Милинчићу, директору тог друштва и професору Географског факултета у Београду.

Медаље су додељене указом председника Русије Владимира Путина „за велики допринос у проучавању и очувању руске културне баштине, зближавању и међусобном богаћењу култура народа Русије и Србије“, а свечано их је уручио потпредседник Руског географског друштва Николај Касимов.

Бајатовић је истакао да је Руско географско друштво једно је од најстаријих у Русији, основано 1845. године по налогу цара Николаја Првог Романова, а циљ му је истраживање природних богатстава и лепота земље, као и буђење свести будућих генерација о томе.

„За мене је ово велико признање. Част ми је бити у Руском географском друштву на чијем се челу налазе председник Владимир Путин и министар одбране Сергеј Шојгу доказани пријатељи српског народа“, рекао је Бајатовић.

Он је истакао да садашње руско руководство пружа велику подршку Србији, посебно у решавању  косовског питања и у, том контексту, борби за очување територијалне целовитости земље.

Бајатовић и Милинчић су дали велики допринос и у објављивању више књига, укључујући и уџбеник руско-српског језика, а такође и у организацији изложби фотографија, које имају за циљ да српски народ боље упознају са Русијом и руски народ са Србијом. Поред тога, Бајатовићу и Миличнићу припадају и заслуге за организовање акције “Бесмртни пук“, којом се чува сећање на све оне који су се током Другог светског рата борили против фашизма и нацизма.

Како је наглашено у Москви, после Русије Србија је од свих земаља где се та манифестација одржава имала највише учесника.

Бајатовић и Милинчић наводе да је најважнији посао Руског географског друштва размена студената, успостављање културне, научне и технолошке сарадње, учење језика и генерално, упознавање са културним, историјским и духовним наслеђем две братске земље.

Извор: Спутњик