Најновије

Интервју Ивице Дачића за Курир: Утапање Спаса у СНС не утиче на будуће аранжмане напредњака и социјалиста Вести

Ивица Дачић, председник Скупштине и лидер СПС, сматра да је логично да на предстојеће председничке, ванредне парламентарне и градске изборе владајућа коалиција иде на једној листи. У разговору за Курир, Дачић објашњава да утапање Спаса у СНС не утиче на будуће аранжмане напредњака и социјалиста.

Да ли ће утапање Спаса у СНС да обори цену СПС?

 • О односима у нашој коалицији од самог почетка разговарам само са Александром Вучићем, јер ми смо председници највећих партија и никад нисмо причали у тим категоријама о нашим међусобним односима. Ту не постоји никаква цена, нити некаква тржишна политичка вредност. Причали смо, и даље стојимо иза тога, да се боримо за заједничке циљеве и вредности. Најважније питање у овом тренутку је како ће Србија изгледати после 2022, после тих избора, а како бисмо могли да остварујемо циљеве који су зацртани у Плану 2025. и који се односе на будућност Србије. Имајући у виду да се очекује уједињавање опозиције, они то најављују, а најављују и из Европског парламента, нормално је и логично говорити о томе и постављати одређене претпоставке како ће владајућа коалиција да одговори на тај изазов. Како одговорити имајући у виду све што нас чека – притисци усмерени ка признању Косова, притисци да мењамо спољну политику у складу са ставовима ЕУ, ситуација у региону, положај нашег народа у Хрватској и у Републици Српској. Моје мишљење је да би тај одговор подразумевао и заједнички наступ владајуће коалиције у неким политичким догађајима који нас чекају.

Значи, уједињење вам не умањује цену?

 • Нема ту никакве цене, Вучић и ја не говоримо о цени. Мислим да наш заједнички наступ подиже нашу заједничку вредност на политичкој сцени Србије. Ако имате уједињење на једној страни, логично је очекивати да имате заједнички наступ и на другој страни.

И да се сви у владајућој коалицији уједините пред изборе, да ли ви сада због Шапића можете да добијете мање или сматрате да то нема везе?

 • То нема везе једно с другим. Ми никад нисмо расправљали унапред ко ће шта да добије – која министарска, директорска места, понављам вам, то никад није била тема наших разговора. Овде је тема да ли је концепт прихватљив или није. Свако ко има негативан однос према томе, који на ово што ја предлажем реагују тако да изгледа као да СПС има неке проблеме, па да ми ваљда свој спас тражимо у „качењу” за СНС, то говоре само политичке незналице. СПС нема никакав политички проблем, ми у нашој историји никада нисмо имали мање од пет одсто. Овде је реч о томе да ми не желимо да помажемо нашим политичким противницима тиме што бисмо делили наше гласове, већ да их све објединимо заједничким наступом.

Рекли сте заједнички председнички кандидат са СНС, за парламентарне и градске изборе. Како се прича да би Шапић могао да буде кандидат за градоначелника испред СНС, да ли вам је он прихватљив?

 • Никакав проблем. Ако СНС донесе такву одлуку, ми ћемо је поздравити.

Шта ако СНС донесе одлуку да не траже вашу подршку за заједничког председничког кандидата, је л’ то мења онда ваш концепт?

 • Да поновим, да не бих био погрешно схваћен да се ми некоме намећемо или нечега плашимо – ми смо увек наступали самостално, прошли пут смо имали једног заједничког кандидата, и то је био наш договор. Мислим да је логично да и сада постоји такав договор. То уопште није тема за разматрање и у било каквим разговорима које сам имао са Вучићем то никад није било спорно.

После наредних ванредних парламентарних избора, да ли се ви враћате у Владу?

 • Уопште не размишљам о томе, то је све ствар будућих договора с Вучићем.

Која је ваша реакција кад прочитате у који се све контекст доводе ваши функционери – Бајатовић, Заграђанин, Ружић…?

 • Више пута сам рекао да свако ко се бави јавном функцијом треба да води рачуна о свему. Ако неко користи функцију за лично богаћење, тај ће имати посла са мном, али и са законом. Наравно да не постоји никаква хоботница за прикупљање пара. Као странка, немамо никакав систем, механизме за било шта што би могло да личи на неку хоботницу.

Значи, Бајатовић с оноликом платом не помаже странку?

 • То није страначко питање, то је државно питање. Свако има неке своје улоге. Ја сам против тога да се неко напада без разлога, нек се провери имовина свих. Моја имовина је иста од 2008, имам само стан. Ништа нисам мењао откад сам на власти.

Да ли вам се смеју страначке колеге које живе у кућама од 500 квадрата?

 • Мени се нико не смеје, моје колеге у партији ме поштују као председника и као савесног јавног функционера. И ја поштујем њих све док се понашају пристојно и одговорно према дужности коју имају.

Нема пошалица: „Ево, шеф нам је сиротиња”?

 • Нема. Слушајте, мислим да постоји фама о томе. Можда су некад у СПС били неки људи који су имали финансијску моћ, али прошло је много времена од тада, ствари су се промениле. Ја свакако нисам сиротиња, али откад сам на власти, нисам власт злоупотребио за лично богаћење и увећање своје имовине.

У ком правцу се креће дијалог са опозицијом?

 • Дијалог није фонтана жеља. Ми јесмо конструктивни, али ако неко мисли да је дијалог пут за долазак на власт без избора и подршке народа, на погрешном је путу.

Да ли је афера са Драганом Марковићем – оптужбе за педофилију, подвођење и уцењивање жена, утицала на рејтинг коалиције СПС-ЈС? Да ли сте радили истраживања после тога?

 • Ми никад не радимо истраживања, користимо она која већ постоје, али не видим да је то оставило неког великог трага.

Како ви гледате на ту аферу?

 • Више пута сам говорио, не треба тиме да се бави нико лично, већ надлежни органи. Хајка која се води против Драгана Марковића Палме је политички мотивисана.

Хоћете ли ићи и сад у Грчку с њим, почетком јуна?

 • Не.

Зашто?

 • Зато што идем у званичну посету Русији.

Извор: Курир