Најновије

Гостовање Ивице Дачића на РТВ: Важан процес у Скупштини Србије, промена Устава мора бити завршена у овом мандату Вести

Скупштина Србије вечерас је двотрећинском већим усвојила предлог за промену Устава Републике Србије.

Гост “Правог угла” на РТВ Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, говорио је о актуелним темама и пре свега почетку расправе у Парламенту о промени Устава. На опаску да новинарке да је у Скупштини упркос овако битној теми данас на моменте било свега четрдесетак посланика, Дачић каже да је на отварању седнице било више од 170 посланика, али да се ни њему не свиђа слика сале са мало посланика.

“Нисам задовољан ни ја када видим да свега 40-так посланика прати расправу, али желим да се вратим на суштину, да је то изузетно значајан догађај, промена Устава је значајан догађај. Свако кад прича о промени Устава говори о оним стварима које њих интересују, а за већину народа то није најјасније. Ми треба да мотивишемо грађане да изађу на референдум да и да гласају о променама Устава где је основна ствар начин избора судија и тужилаца”, рекао је Ивица Дачић.

Дачић каже и да расправа неће бити примамљива за обичне људе, али да је ово важан процес и важан догађај.

“Сазив парламента који започне ове промене мора и да их заврши. Не може сада да се почне сада, а да неки други сазив, тамо после избора настави овај процес. То није могуће. Процедура је таква да исти сазив скупштине мора и да оконча процес”, додао је Дачић.

Он је рекао и да се у ствари догађају четири процеса.

“Први чин је овај данас, то је да се прихвати у начелу, односно предлог за промену Устава и ту су јасно побројани који су чланови Устава мењају. Не може сада нико да да неки амандман и да се сада то прошири као расправа. Таква је процедура. Ако данас две трећине посланика прихвати тај предлог, онда Влада више нема везе са тим. Одбор за уставна питања преузима посао и он уствари пише текст амандмана”, објаснио је Дачић.

Немогуће је да се додају додатне промене Устава, дакле свака иницијатива или предлог за промену Устава мора да садржи конкретне предлоге и није могуће даље у процедури то мењати, рекао је Дачић.

“Сада је на дневном реду искључиво питање независности правосуђа, односно начина избора судија и тужиоца”, закључио је Дачић.

Струковна удружења, правници, поједини професори сматрају да ови предлози и овако састављени враћају правосуђе уназад и не решавају оно кључно питање, независност судства и самосталност Тужилаштва. Добар део струке сматра да овај предлог треба поцепати и заједно са струком доћи до новог предлога.

“Што се мене тиче ја немам ништа против да остане овако како данас пише у Уставу. То значи да је за Скупштину најбоље да Скупштина бира, али управо због тога смо критиковани и сада то мењамо. Сигурно да је потребно обавити разговоре са свим представницима струке. Овде се у твари развлашћује Скупштина, односно законодавац да он бира судије и тужиоце”, рекао је Дачић.

Извор: РТВ