Најновије

Гостовање Ђорђа Милићевића на ТВ Хепи: Не може међународно право да буде селективно Вести

Гост јутарњег програма “Добро јутро Србијо” био је потпредседник ГО и председник посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић.

Он је говорио о Хашком трибуналу, пресуди генералу Ратку Младићу…

Када је реч о Хашком трибунал, о свему ономе што се дешавало од тренутка формирања хашког трибунала циљ је био – Слободан Милошевић, Радован Караџић и Ратко Младић.

Јучерашњи дан је један од најболнијих у новијој историји српског народа. Јуче је Хашки трибунал изрекао пресуду Ратку Младићу чији је грех само што је бранио свој народ. Овом тзв. Суду није било довољно ни три и по милиона докумената којима је оспоравана оптужница генерала Младића, што показује да је та оптужница унапред написана.

Циљ Хашког трибунала био је да покуша да ојача поверење у регион, па – јел’ ојачао? На колико година су осуђени Срби у Хашком трибуналу? На 1.130 година и осам доживотних казни, колико њих је преминуло а да није сачекало да се процес заврши, да се заврши суђење. Дефинитивно, право и правда нису нешто чиме се руководио Хашки трибунал. Не може међународно право да буде селективно за неког да примењујете мање а за неког више.

Хашки трибунал није испунио задатак који му је постављен од стране Савета безбедности УН, није поштовао право и правду, нити се тиме руководио.

Током јучерашњег дана, једна посланичка група, за коју је то било и очекивано, поднела је резолуцију о геноциду у Сребреници – мене је стид да је прочитам.

То је посланичка група Народне скупштине Републике Србије, исти они који су сасвим случајно, непосредно пред обележавање Дана албанске заставе, изнели албанску заставу овде у народној скупштини, када им није успело да испровоцирају, када је председник скупштине Србије Ивица Дачић одреаговао у демократском духу, врло толерантно, отишли су у Приштину на обележавање Косовских снага безбедности и послали поруку како је кабинет Ане Брнабић изгубио на тежини, јер није пао на њихову провокацију.

То су исти они који су говорили на албанском језику, захваљујући пре свега толеранцији и демократском духу председника скупштине Ивице Дачића, који им је то дозволио иако се за то нису пријавили на време, они су то искористили да на најбруталнији начин нападну Србију.

Ја желим да вас подсетим, ова Народна скупштина Републике Србије је једина у региону усвојила Резолуцију о Сребреници и тиме испоштовала своју и моралну и међународну обавезу и врло јасно рекла – јесте почињен злочин, изражавамо саучешће породицама, желимо добронамерне суседске односе и да се овакве ствари више никада не понове.

Извор: ТВ Хепи