Најновије

Ружић: Потписан уговор о адаптацији и опремању предшколских установа у четири београдске општине Вести

Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, проф. Др Зоран Радојичић, градоначелник Београда и Маја Кремић, национални директор „Новак Ђоковић фондације“ потписали су уговор са четири београдске предшколске установе (ПУ „Врачар“, ПУ „Др Сима Милошевић“, Земун, ПУ „Дечји дани“, Стари Град, ПУ „Перка Вићентијевић“, Обреновац) који је означио почетак адаптације и опремање предшколских установа у овим београдским општинама.

Уговор је потписан у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се реализује уз финансијску подршку Светске банке.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да Министарство, кроз пројекат Инклузивно предшколско образовање, настоји да повећа повећа број места у предшколским установама и квалитет предшколског система, имајући у виду децу из осетљивих социјалних група.

Кроз овај пројекат обезбедићемо око 11.000 нових места за малишане у вртићима широм Србије, од тога кроз, кроз адаптацију постојећих простора у вртићима у Београду биће обезбеђено 500 нових места за децу свих узраста“, изјавио је министар Ружић.

Министар је рекао је да су кроз овај пројекат обезбеђена средства и за изградњу потпуно нових вртића у Београду. Он је објаснио да Град Београд опредељује локације и обезбеђује пројектно-техничку документацију у складу са потребама заједнице и условима Светске банке.

Ружић је захвалио Светској банци на подршци и додао да је ово само почетак сарадње Министарства и „Новак Ђоковић“ Фондације на адаптацији и пренамени постојећих простора у више градова и општина, чиме се обезбеђује нових 100 соба за васпитне групе и услови да се 2.500 деце по први пут укључи у програм предшколског васпитања и образовања.

Пројектом су, кроз програм грантова, финансирани локални пројекти у 34 града и општине у Србији, који су помогли интерсекторску сарадњу надлежних служби у локалним срединама и реализацију великог броја креативних програма за родитеље и децу, опремање просторија, набавку минибусева за превоз деце из удаљених насеља и укључивање деце по први пут у прилагодљиве програме предшколског васпитања и образовања. До сада су кроз Пројекат изграђена три нова објекта која ће примити нових 250 деце у Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици. Изабрани су извођачи радова за објекте у Лозници, Мерошини и Крушевцу (две локације) чиме ће се отворити нових 510 места. У наставку пројекта до краја године биће започети радови на изградњи и или доградњи објеката у Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Смедереву, Шиду…

Такође, постигнут је велики успех на пољу унапређења квалитета система предшколског васпитања и образовања, као и иницијалног образовања и професионалног развоја запослених у предшколском систему. До сада је обучено 5.000 практичара из предшколских установа, од планираних 12.000, за квалитетну примену нове програмске концепције која у фокусу има подршку дечијој добробити и инклузивна је у свим сегментима (организација простора, развијање програма са децом, сарадња са породицом). У току су активности менторске подршке и учења између колега.

Извор: МПН