Најновије

Дачић: Јасна подршка Аустрије Србији на путу ка ЕУ Вести

Председник Скупштине Ивица Дачић завршио је посету Аустрији сусретом са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом који му је пренео јасну подршку Аустрије на путу Србије ка Европској унији.

“Имао сам низ састанака са најважнијим политичким личностима Аустрије, могу да кажем да је закључно са канцеларом Себастијаном Курцом, главни тон у разговорима била изражена жеља за даљим развојем наших пријатељских односа. Изражена је јасна подршка Аустрије нашем придруживању Европској унији, жеља да се што пре нормализује живот односно да се изнађе решење да људи могу слободно да путују”, рекао је Дачић.

То, како је објаснио, значи да кад је реч о сертификатима, сви имају у виду да постоје различите вакцине и да би требало свима омогућити путовања без обзира на вакцину коју су примили, а с обзиром да постоје ограничења зависно од земаља односно да постоје одређене резерве око руске и кинеске вакцине, бар кад је реч о Аустрији.

“Имајући у виду да се све више нормализује ситуација и укидају рестриктивне мере то је веома важно питање за више стотина хиљада наших грађана који живе у Аустрији и оних који би из Србије путовали у Аустрију”, рекао је Дачић.Са друге стране, како је истакао, аустријски саговорници су изразили жељу да се што пре поново фокусирамо на економију и да организују низ активности имајући да је прошле године за 15 одсто смањен обим наше спољнотрговинске размене.

“То су биле основне поруке. Аустрија жели да помогне Западном Балкану да што пре уђемо у ЕУ”, рекао је Дачић у изјави.

Што се тиче разговора са парламентарцима, Дачић каже да очекује њихову посету Београду и наставак заједничких активности и организовање састанака наших заједничких група пријатељства”Без обзира што имамо одређене политичке разлике које се тичу пре свега Косова и Метохије треба да инсистирамо више на оним стварима које нас спајају, а не које нас раздвајају”, рекао је Дачић.Он је додао да је веома задовољан посетом Аустрији као и да је било прилике и за размену мишљења и о регионалним питањима али и о односима великих сила.

“И канцелар и ја смо мишљења да би требало што пре да дође до попуштања у међународним односима, да хладни рат није опција којом треба да се иде у наредном периоду, имајући у виду глобалне изазове са којима смо суочени”, рекао је Дачић.

Такође у разговорима је било речи и о нашим људима који живе у Аустрији.”Позивам све наше људе да имајући у виду да се Србија економски развија, да размисле о томе да дођу у Србију, да буду газде а не да овде раде као гастарбајтери широм Европе, односно да се отвара могућност за један нови економски почетак Србије”, закључио је Дачић

Извор: Танјуг