Најновије

Ракић: Реформа јавне управе један од стубова процеса евроинтеграција Вести

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије и члан Извршног одбора Главног одбора СПС, Чедомир Ракић учествовао је на седници Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Републике Србије, на којој се разговарало о одрживом опоравку од кризе изазване пандемијом COVID-19 и улози локалних самоуправа у процесу приступања Србије ЕУ.

Ово је први састанак Одбора који се одржава након годину дана паузе изазване пандемијом COVID-19 и на коме су договорене смернице за рад овог тела у наредних пет година, али и размотрени ефекти које је пандемија изазвала на регионалном и локалном нивоу.

Ракић је изразио пуну посвећеност Министарства раду Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Републике Србије, имајући у виду да је процес европских интеграција спољнополитички приоритет Србије, а реформа јавне управе један од стубова процеса европских интеграција, али и приоритета рада Министарства у овом мандату.

Заједнички задатак Одбора, али и Министарства државне управе и локалне самоуправе је да се помогне у промовисању дијалога и сарадње између локалних и регионалних власти ЕУ и Србије, што је уједно и припрема за учешће наших локалних и регионалних власти у раду Комитета региона ЕУ након ступања у чланство Европске уније, поручио је Ракић.

Говорећи у сесији седнице која је била посвећена одрживом опоравку од кризе изазване пандемијом COVID-19, Ракић је подсетио на поруке коју су чланови Одбора послали са састанка одржаног у новембру 2019. године, када је указано на важност реформе у области еУправе и дигитализације, која се показала као важна и неопходна за функционисање државе и управљање кризом у време избијања пандемије.

Државни секретар је известио Одбор о корацима које је Србија спроводила одговарајући на кризу изазвану вирусом COVID-19 и ефектима које су реформе које су до сада спровођене имале на очување живота становништва земље и њену привреду.

Захваљујући реформама спроведеним претходних година држава је издвојила готово 12,5 одсто БДП-а као директну помоћ грађанима и привреди, са циљем смањења негативних ефеката проузрокованих пандемијом.

Поред овога Србија је показала да је један од лидера у свету у процесу вакцинације становништва против COVID-19, али показала и солидарност и хуманост, што су темељне европске вредности, донирајући опрему и вакцине за суседе из региона, што ће наставити да чини и у будућности, поручио је Ракић.

Он је навео да је Србија као друштво показала да све реформе које спроводи и које ће тек спроводити немају за циљ само пуко испуњавање критеријума ради приступања ЕУ, већ оне служе грађанима Србије, како би држава постала сервис својих грађана, што је и у складу са недавно усвојеном новом Стратегијом реформе јавне управе, чији мото гласи “УПРАВА ПО МЕРИ СВИХ НАС – управа по мери грађана и привреде”.

Не треба заборавити да ни у једном моменту, ниједан сегмент нашег друштва није стао, као и да ниједна категорија становништва није заборављена у овој кризи, посебно оне које су најугроженије. Показали смо да поседујемо, али и примењујемо вредности на којима почива ЕУ и наставићемо даље да реформишемо своје друштво, а посебно своју јавну управу, закључио је државни секретар.

Данашњој седници Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Републике Србије председавали су копредседавајући Франц Шаусбергер, представник парламента Салцбурга и Драгана Сотировски, градоначелница Ниша, а поред представника српских и европских институција на седници је говорио и Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Извор: Влада РС

Категорије: Вести|Руководство