Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Бомбастичне изјаве из Приштине нису ништа ново Вести

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су изјаве приштинске стране пред разговоре у Бриселу бомбастичне, али и нису ништа ново. Реч је, како каже, о покушају да се тема дијалога стави у други план и да се каже да постоје важније теме и предуслови да би се о дијалогу уопште причало.

  • Тако је увек било у Бриселу – каже Дачић за “Ново јутро”.

Оценио је као “смешне” најаве Приштине да ће тужити Србију за “геноцид”.

  • Да су имали правног основа, они би то питање одавно покренули – навео је Дачић.

Додао је да су пред Србијом “тешки дани” јер како је оценио, постоји “кондензовани притисак са различитих страна”.

Председник Скупштине истиче да се од Србије очекује да буде “на некој страни”, па је наша земља у том смислу под сталним притисцима.

  • Притискају нас на разне начине, почев од тога да ЕУ није отворила ниједно поглавље у преговорима са Србијом, иако смо се максимално трудили. Очигледно је да постоји агенда за неке западне земље и то их пуно и не интересује – истиче Дачић.

Додаје да је и председник Александар Вучић питао какве су конкретне перспективе Србије на европском путу, а одговор није добио. Дачић је истакао да је кондензован притисак на Србију почео заказивањем седнице СБ Уједињених нација на дан изрицања пресуде генералу Ратку Младић.

  • Тиме су желели да што више понизе и нападну Србију. Добро је што је на овој седници учествовао и председник Србије јер његова реч више значи и био је потребан јасан одговор на нападе који су, иначе, бесмислени. Србија је изручила више председника и пуно генерала Хашком трибуналу – подсећа Дачић за Пинк.

За изручивање радикала у Хаг, Дачић подвлачи да их они не траже због ратних злочина, већ због непоштовања суда.

  • Све врви од двоструких аршина! Али, када сте у ситуацији да морате да будете део процеса, морате све да примате хладне главе – каже Дачић.

Дачић је истакао да иако је очигледно да постоји обострани умор, али да Србија не скреће с пута прикључења ЕУ.

  • Наше геостратешко место је такво да другачији пут и немамо – рекао је он.

Када је реч о сусрету председника САД Џозефа Бајдена и председника Русије Владимира Путина, Дачић је оценио да су то велике силе и праве уобичајено велики спектакл. Додаје је да је питање шта се реално може очекивати од тог самита на врху.

  • Очигледно је да је главно питање запада, ко је њима главни противник. Сада је то Кина, а Русија је ипак мањи противник – рекао је Дачић и додао:

Код Кине, утицај је доста испод жита, имају меку политику и дипломатију, а присутни су свуда у економији. Тешко је потиснути Кину из светских релација. То је за Запад већи проблем. И тај самит на врху, САД и Кине, био би много важнији.
Самит САД и Русија, он је оценио као важан јер је у време председника Трампа било доста прекида споразума о наоружања.

  • Треба унапрредити односе. Биће и нама лакше, и свима у свету, ако нема код њих тензија – рекао је он.

Како је истакао, Народна скупштина подржава борбу против организованог криминала, и против мафије, а додао је да је немогуће да постоји мафија, а да нема пипке у институцијама.

  • Овде постоји изузетно активан приступ у тој борби, одрешене су руке да се ради против организованог криминала и мафије – рекао је он и додао да је мафија канцер који треба искоренити.

Цео разговор са Ивицом Дачићем погледајте у наставку:

Извор: ТВ Пинк