Најновије

Обраћање Ивице Дачића пред Међународним секретаријатом Интерпарламентарне скупштине православља Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на отварању састанка Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља, на ком су излагања имали генерални секретар Максимос Каракопулос и председник Интерпарламентарне уније православља Сергеј Гаврилов, која борави у званичној посети Републици Србији.

Говор председника преносимо вам у целости:
Поштовани господине Гаврилов,Господине Каракопулос,Поштовани представници Интерпарламентарне скупштине православља,
Желим вам добродошлицу у Србију и у нашу Народну скупштину, велико ми је задовољство да могу да вас поздравим у име Републике Србије и наших грађана. Нарочито ми је задовољство што је управо Народна скупштина Србије домаћин првог догађаја након побољшање ситуације изазване пандемијом и то састанку Међународног секретаријата, председника одбора и известилаца Интерпарламентарне скупштине православља.
Имамо много битних тема пред нама, и важно је да и овом приликом понудимо идеје и одговоре на неке од њих, јер сам уверен да имамо шта да кажемо и да можемо да допринесемо бољој клими у политичким и културним односима у регионима из којих долазимо. Као земља која је скоро од самог оснивања активно укључена у рад наше организације, Република Србија изузетно вреднује активности Интерпарламентарне уније православља, посебно промоцију племенитих вредности кроз демократске институције и стварање мреже комуникације и сарадње међу нашим парламентима.
Као нарочито важно видимо и спремност за сарадњу са другим међународним организацијама у којима смо заједно чланови, попут Парламентарне скупштине Интерпарламентарне уније, ОЕБС-а, Црноморске економске сарадње и Парламентарне скупштине Медитерана. Посебна вредност организације је чињеница да Интерпарламентарна скупштина православља у први план ставља јединство у различитости православних хришћана, као главног стуба на пољу образовања и културе, заобилазећи предрасуде повезане са националним идентитетом, као и истицање принципа и вредности хришћанства и демократије.
Желим да вас подсетим да је Република Србија била домаћин Генералне скупштине наше организације 2009. године, када је усвојена резолуција под називом „Изазови са којима се суочава православно становништво на Косову и Метохији“. Тим документом потврђени су ставови наше земље по питању Косова и Метохије, територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и осуђује се дискриминација православног хришћанског становништва на религијској основи и покушај да се избрише и измени српски идентитет, историја, карактер и српско-хришћанска култура на Косову и Метохији.
Такође, подсетићу вас и да је током последњег састанка Међународног секретаријата, председника и одбора наше организације, у Атини прошле године, на иницијативу Србије констатована чињеница о угрожености хришћанских цркава на Косову и Метохији.
Ово напомињем зато што су све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно наслеђе на Косову и Метохији присвоји као ”косовско”, чиме се на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Косову на наслеђу српске и православне културне баштине.
Та баштина јесте угрожена, не само кроз овакве покушаје, већ и физички. О томе говори и чињеница да су неки од средњовековних православних манастира и цркава на међународној листи угрожене историјске баштине.
Захтев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите, директан је наставак насиља које без прекида траје већ деценијама. Интерес Приштине за културу мотивисан је искључиво њиховим покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције. Подсетићу и овом приликом да је на Косову и Метохији, од 1999. године порушено, оскрнављено и девастирано преко 150 православних храмова и цркава. И данас има црква које сведоче покушајима затирања њихових трагова. Пример за то је и црква у Самодрежи. Девастирана је, остала је без крова, а унутрашњост je претворена у сметлиште и јавни тоалет.
У том контексту, желим да вас уверим да захтеви Приштине за чланство у УНЕСКО представљају веома опасан корак у правцу нарушавања заштите православног хришћанског наслеђа на Косову и Метохији.
Драги пријатељи,
Желим да и данашњим скупом демонстрирамо велику спремност Републике Србије да учествује у свим активностима Интерпарламентарне скупштине православља, као важног форума мултилатералне сарадње у питањима која су од значаја не само за свет православних, већ и за читаву савремену цивилизацију. С тим у вези, Народна скупштина, наши посланици и ја лично, али и све друге институције, спремни смо да пружимо пуну сарадњу у оквиру ове организације, јер њене циљеве и амбиције препознајемо као своје.
Председник Народне скупштине је на крају обраћања позвао све хришћане на већу међусобну солидарност.
Желим вам успешан рад и још једном пријатељску добродошлицу у Србију.
Хвала!

Извор: Парламент