Најновије

Интервју Бранка Ружића за Нова.рс: Тестове за малу матуру опет чува полиција Вести

Важно је да мали матуранти овонедељним завршним тестовима приступе без тензије, каже за Нова.рс министар просвете Бранко Ружић, који открива да ће тестове – чије је “цурење” претходних година често било у фокусу јавности – и ове године чувати полиција, те да ће се, ради бржег прегледања, скенирање тестова обављати у 11 градова.

Да ли је ова школска година оштетила ученике, да ли су услови утицали на ниво знања који ће ђаци имати?

Не можемо рећи да су ученици оштећени, услови јесу били другачији, али је модел наставе који примењујемо најбоље могуће решење у условима епидемије. И ученици и наставници били су принуђени да искораче из своје свакодневне рутине учења и рада, сигурно да није исто као у уобичајеним околностима и то је сваком јасно. Међутим, нови канали комуникације током наставе на даљину отворили су и нове могућности. С обзиром на специфичну епидемиолошку ситуацију последњих годину дана, више него икада имали смо прилику да видимо значај развоја дигиталних компетенција ученика и запослених. Важно је истаћи да су нове околности у наставни процес увеле новине и развиле методе, које ће остати као алати за будућност. Класичну учионицу заменила је виртуелна учионица, а иновативност у настави постала је императив. Оно што је ученицима највише недостајало, свакако је да сви буду заједно у учионици.

Како ће изгледати полагање завршних испита за осмаке, поменули сте да ће тестови бити лакши од оних на пробној матури?

Мале матуранте очекује завршни испит у основном образовању 23 ,24. и 25. јуна и важно је да без тензије приступе полагању. У среду, 23. јуна мали матуранти полажу тест из српског, односно матерњег језика, у четвртак, 24 . јуна тест из математике, а у петак, 25. јуна- комбиновани тест. Све је спремно и спроводи се по плану. За припрему питања, као и сваке године, задужен је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Овогодишњи тестови биће прилагођени наставним садржајима који су обрађени, а олакшавајућа околност за ученике је већи број питања где треба да заокруже неки од понуђених одговора. Важно је да се школе, при организацији завршног испита, придржавају прописаних епидемиолошких мера и стручног упутства.

Контрола тестова: знамо да је ранијих година било проблема са малом матуром и да су текстови били проваљивани, како ће то бити предупређено ове године?

Уверен сам да ће завршни испит проћи у најбољем реду. Министарство је у сталној комуникацији са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, у вези са организацијом завршног испита, као и са осталим институцијама и сарадницима који су укључени у овај процес. Одржао сам састанак са свим релевантним институцијама које учествују у припреми и реализацији завршног испита, како бисмо још једном прошли кроз све фазе. Као и прошле године, тестови су одштампани у Заводу за вредновање квалитета, а ове године додатно смо опремили штампарију у Заводу са још једном мултифункционалном машином за штампање тестова. Полиција, ће, такође, пратити дистрибуцију тестова до школа. Ове године новина је што смо децентрализовали процес скенирања тестова ради бржег и ефикаснијег прегледања и у 11 градова формирани су скенинг центри.

Епидемиолошка правила за полагање завршних испита у основним школама и пријемних испита за факултете, да ли ће се носити маске?

Важећа епидемиолошка правила мора да се поштују. Министарство је стручним упутством дефинисало број ученика и дежурних наставника за време полагања тестова. У учионици може да буде највише до 12 ученика и два дежурна наставника, а школе које имају до 50 ученика осмог разреда могу да организују полагање завршног испита и у фискултурним салама. И прошле године пријемни испити организовани су уз поштовање епидемиолошких мера. Поштујемо препоруке Кризног штаба и приликом организовања уписних активности високообразовне установе тиме ће се руководити. Током овогодишњег уписа неће бити новина у односу на претходну годину.

Када би Вас неко питао коју средњу школу или факултет треба да упише, шта бисте му предложили као најуноснију варијанту са којом је најлакше наћи посао?

Важно је да ученици изаберу школе према својим афинитетима и да не брину јер места у школама има довољно. Будући бруцоши могу да бирају између великог броја акредитованих студијских програма и високошколских установа, а од ове године биће им доступне и дуалне академске и струковне студије. Мислим да је најважније да добро размисле, јер им избор факултета одређује пут којим ће ти млади људи наставити та иду. Треба да буду свесни да вредан рад и улагање у сопствено знање увек даје резултате.

Уколико се неко одлучи да упише приватни факултет, једна од препрека и бојазни је да ли тај факултет има акредитацију, како „обични лаици“ то да препознају и где да се распитају?

Пре него што се одлуче за одређени факултет, будући бруцоши треба да провере да ли има акредитацију. То свакако могу да провере и на сајту Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању (НАТ), у Водичу за студенте. Уколико имају било какве недоумице увек могу да се обрате просветној инспекцији или Сектору за високо образовање. Министарство просвете, науке и технолошког развоја настоји да улагањем у инфраструктуру обезбеди још боље услове за студирање, као и да повећа доступност школовања младима из свих социјалних слојева нашег друштва.

Извор: Нова.рс