Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Прва: Деца и родитељи да буду опуштени, сви ће бити уписани Вести

Тестови за малу матуру су кренули јутрос ка Лесковцу и Врању у пратњи полиције, а родитељи и ученици треба да буду опуштени, јер су тестови лакши од пробног који је одржан у априлу и сви свршени осмаци ће бити уписани, рекао је данас министар просвете Бранко Ружић.

“Тестови су структурирани у складу са условима у којима се одвијао процес образовања, са већим бројем такозваних затворених питања са понуђеним одговорима, што олакшава деци. Сигурно је да ће завршни тестови бити лакши у односу на пробни одржан 9. и 10. априла, али је најважније да деца буду опуштена и пусте знању на вољу. Уверен сам да имају довољно знања да упишу жељене школе”, рекао је Ружић гостујући на Телевизији Прва.

Додао је да ће ове године малу матуру полагати нешто преко 68.000 осмака и да нико неће остати неуписан.

“У школама које имају до 50 осмака тестови ће се радити у фискултурној или свечаној сали уз присуство контролора, а у осталим школама ће бити до 12 ученика у учиноци уз два контролора”, најавио је министар приосвете.

Он је навео како очекује да ће наредна три дана све протећи регуларно, јер су предузете безбедносне мере да решења тестова не “процуре”.

“Имампо и бекап варијанту уколико се то деси, али ја не желим уопште да размишљам о томе. Имамо 18 тачака које смо прценили као могуће изазове. Јединои где може да се у тих 1247 школа буде неправилности то је људски фактор”, рекао је Ружић.

Упозорио је да ће сваки покушај да се тест слика и пошаље некоме бити драконски кажњен.

“То смо предупредили тако што ће отварању тестова који су у запечаћеним поштанским кутијама присуствовати директори основних школа. Они ће тај процес морати да сниме и да пошаљу на сервер како би имали доказ да је све урађено како треба. Сви остали писутни неће имати могућност да користе мобилне телефоне”. рекао је Ружић.

Извор: Танјуг