Најновије

Гостовање Ивице Дачића на РТС: Тешко до консензуса, странке не смеју да се деле по најважнијим питањима Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже за РТС, пред посебну седницу парламента посвећену Косову и Метохији, да постоје политичке странке које не могу да схвате да могу да постоје поделе по многим питањима, али да по најважнијим, као што је КиМ, мора да постоји државно јединство и политичка стабилност.

Ивица Дачић је рекао, поводом седнице Скупштине на којој ће председник Александар Вучић представити извештај о дијалогу Београда и Приштине, да је веома тешко доћи до консензуса.

“Нажалост, постоје политичке странке које не могу да схвате да могу да постоје поделе по многим питањима, али да по најважнијим као што је Косово мора да постоји државно јединство и политичка стабилност”, сматра председник парламента.

Јуче је одржан састанак са ванпарламентарним странкама без посредства странаца на истовремени захтев, навео је Дачић, и председника Вучића и самих тих партија.

Оцењује да су то патриотске странке, које имају став да не би требало да постоје разлике око националних питања.

“У том смислу је договорено и закључено да се редовно одржавају овакви састанци, и то даје посебну политичку снагу, поред данашње седнице”, истакао је Дачић.

Напомиње да се у дијалогу о Косову и Метохији није променило ништа што се тиче тежине ситуације.

“Изазови су остали исти, можда још јачи, притисци све тежи, од нас се тражи све, а не нуди готово ништа”, напоменуо је Дачић и додао да је зато Вучић и тражио да се обрати и да посланицима каже о свој тежини ситуације.

Уверен је да Вучић неће подлећи притисцима, да никада неће признати самопроглшену независност Косова, али да ће уложити све да се сачува мир и дође до неког компромиса.

Дијалог уз посредство странаца, кад стижу представници ЕП
Што се тиче дијалога са остатком ванпаралментарне опозиције, у посредовање Европског парламента, Дачић каже да је тај део још у припремној фази.

“То пре свега зависи од агенде европских посланика, они су имали забрану путовања. Време је да се отпочне и тај део дијалога. Размишља се о неком термину, кад би они могли да дођу у Београд, између 8. и 11. јула, али то још није потврђено”, рекао Дачић.

Извор: РТС