Најновије

Ивица Дачић одржао видео позив са председником Свекинеског народног конгреса Ли Жаншуом Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас путем видео конференције са председником Свекинеског народног конгреса Ли Жаншуом.

Председник Свекинеског народног конгреса Ли Жаншу истакао је да су односи Србије и Кине на високом нивоу и да се стратешко партнерство развија у свим правцима, изразивши посебно задовољство напретком у развоју економске сарадње. Захвалио је председнику Народне скупштине Ивици Дачићу на доприносу који је на претходним функцијама дао развоју добрих односа и пријатељства између Србије и Кине, изразивши спремност да заједно, на функцијама које обављају, наставе да негују челично пријатељство између две земље. Подсетио је да је посета Кини, у својству шефа српске дипломатије, у јеку пандемије, у фебруару прошле године, јасно показала подршку и солидарност коју је Србија пружила Кини у том, за њу, изазовном и тешком тренутку.
Ивица Дачић је истакао да ће на позицији председника Народне скупштине наставити да улаже напоре, не само у циљу даљег јачања парламентарне, већ и укупне сарадње између две земље. Сложио се да су билатерални односи на високом нивоу, са веома развијеним политичким дијалогом на највишем нивоу и да стратешко партнерство између две земље стално јача. Истакао је да епидемија није умањила сарадњу између Кине и Србије ни на који начин, већ је сарадња наставила да се развија и јача. Нагласио је да Србија веома цени подршку и помоћ у медицинској опреми и материјалу коју су Влада Кине упутила Србији, као и на испоруци вакцина које нам помажу у борби против пандемије.
Председник Народне скупштине захвалио је на принципијелној подршци Кине очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије истичући да Србија чврсто подржава политику „једне Кине“.
Председник Народне скупштине честитао је велики јубилеј, стогодишњицу од успостављања Комунистичке партије Кине, изразивши велико поштовање за успехе које је Комунистичка партија остварила у изградњи модерне и снажне Кине.
Председник Народне скупштине упутио је позив свом колеги Ли Жаншуу да посети Србију, што је са кинеске стране са задовољством прихваћено, чим се за то стекну епидемиолошки услови.

Извор: Парламент