Најновије

Бранко Ружић: Почело полагање мале матуре, спроводе се све мере заштите Вести

Данас и у наредна два дана осмаци полажу малу матуру, која почиње тестом из српског језика и књижевности, тј. матерњег језика. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да је све спремно за полагање мале матуре и да се спроводе све мере заштите.

Министар Бранко Ружић рекао је да је лоцирано 18 пунктова са изазовним ситуацијама, али да је све спремно за полагање матуре. Према његовим речима, тест се полаже у 1.247 школа. Додао је да се епидемиијске мере поштују, и да се где год је више о 50 ученика тест одржава у фискултурним салама.

“Сви тестову су довезени јуче до 31 пункта, а онда дистрибуирани у школама. Све мере заштите се спроводе”, навео је Ружић за РТС.

Поручио је деци да немају трему и да је сада прилика да покажу знање.

Када је реч о замеркама синдиката да су резултати на тестовима лошији, Ружић каже да таквих анализа није било, а да је направљен пресек стања након пробног теста, и да је показано да нема одударања у односу на регуларну годину пре пандемије. Наводи да се ситуација прати и да ове године има већи број затворених питања.

Говорећи о чувању тестова, Ружић каже да је највећа одговорност на директорима, али и на наставницима.

“У образовном систему седе предани људи, који граде личности деце”, каже Ружић и поручује да ће они који помисле да злоупотребе тестове бити најстроже кажњени.

Министар је рекао да ће се по завршетку процеса имати податке где је највећа заинтересованост.

: