Најновије

Вељко Одаловић: Још 1.639 несталих са Косова Вести

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да су се, према евиденцији Међународног комитета Црвеног Крста, 6.064 особе водиле као нестале у сукобу на Косову, да је око 75 одсто случајева решено, а да је остало још 1.639 несталих.
“Док и последњи случај не буде решен ми не можемо да будемо задовољни. Ја не очекујем да ће ови случајеви бити решени, јер у оваквом сукобу увек остане нерешених случајева”, рекао је Одаловић на трибини “Ливочко језеро, гробница стотину побијених Гњиланаца”.

Одаловић је рекао да се нада да ће се у јулу у Бриселском дијалогу вратити питање несталих лица и да ће међунродна заједница имати снаге да натера Приштину да сарађује по том питању и указао да је премијер Косова Аљбин Курти рекао да неће да отвори места на којима се сумња да су гробнице.

Он је истакао да у Гњилану ни 1998. ни 1999. није било злочина који би дали повода да се према Србима који су остали да живе тамо ико понаша “бестијално и чини тако тешке злочине”.

Одаловић је рекао да су из региона Гњилана породицама предата 33 тела, а да се још 39 особа води као нестало.

Додао је да извесну наду даје поступање специјализованих већа за злочине ОВК која су направила контакт са институцијама и да су међу темама биле и регија Гњилана, Ливочко језеро и илегални затвори за Србе и неалбанце.

Одаловић је истакао да је Ливочко језеро мало и да не би требало да буде проблем за детаљну претрагу и да је званични Београд рекао да језеро није претражено на одговарајући начин и да је претражено без присуства српске стране, али да је Србија спремна да пошаље своје екипе да са Приштином заједно претраже језеро.

Он је рекао да би до краја јула могла да се заврши идентификација посмртних остатака који су нађени на локацији Кижевак и да ће се по добијању документације она поделити са Приштином и тела вратити породицама.

Председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић рекла је да је у Гњилану убијено више од 300 Срба и да је по повлачењу Војске Србије ученички интернат у Гњилану претворен у логор за Србе, где је одведено више од 100 људи, да су они мучени, неки од њих убијени, а жене силоване.

Она је рекла да су тела убијених у интернату комадана, стављана у кесе и бацана у Ливочко језеро.

Шћепановић је истакла да су припадници Гњиланске групе осуђени на 116 година затвора за злочине над најмање 47 Срба, али да је уследио шок када је Апелациони суд поништио пресуду.

Она је указала да је на јучерашњи дан, 22. јуна 1999. отето деветоро цивила, од којих су осморица Белаћевачки рудари и да за тај злочин нико није кажњен.

Шћепановић је рекла да је “Ослободилачка војска Косова” (ОВК) имала 141 затвор за Србе на Косову, а да број убијених у тим притворима никада није тачно утврђен.

Извор: Фонет