Најновије

Бранко Ружић: Тест из српског протекао добро, данас математика Вести

У оквиру завршног испита ученици данас полажу тест из математике, док ће сутра полагати комбиновани тест, а министар просвете Бранко Ружић изразио је задовољство како је протекао први дан завршног испита.

“Све је протекло у најбољем реду. Према подацима добијеним из школских управа јуче је тесту из српског језика, приступило 98, 55 одсто ученика”, рекао је министар и додао да завршни испит ове године полаже више од 68.000 ученика, саопштило је Министарство просвете.

Тест из математике се полаже од 9 до 11 часова.

Ученици решавају тест који се састоји од 20 задатака према упутствима дежурних наставника и према упутству за израду теста које је штампано на самом тесту.

Препоручује се да ученици одговоре прво пишу графитном оловком (што није обавезно), а тек на крају плавом хемијском оловком. Одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори написани хемијском оловком, неће бити признати при бодовању.

Ученици завршни испит полажу у учионици у којој дежурају по два наставника или у фискултурној сали.

Завршни испит организује се у складу са препорукама надлежних органа и институција и на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених.

Успех из основне школе носи 60 бодова, док на основу успеха на завршном испиту ученик може да освоји највише 40 бодова, односно највише по 13 бодова на тесту из српског/матерњег језика и математике и 14 бодова на комбинованом тесту.

Бранко Ружић изјавио је да је задовољан како је протекао први дан полагања мале матуре за будуће средњошколце и да је све протекло у најбољем реду.

Он је рекао и да је било покушаја злоупотребе теста из матерњег језика, али да је то, како каже, “сасечено у корену”.

“Неће бити толерисана било каква злоупотреба”, рекао је јутрос Ружић на ТВ Пинк.

Навео је да је јучерашњем тесту из српског језика приступило 98, 55 одсто ученика од укупно 68.282.

Министар је рекао да је замисао била да овогодишњи тестови буду поједностављени, због претходне изазовне године услед епидемије ковида-19, те да му је драго што су и ученици тест из српског оценили лакшим.

“Деца су оценила да је тест из српског био лакши и то нам је од почетка била намера, да структура теста кореспондира са образовним садржајима који су се сагледавали у школској години која је била у ванредним околностима”, поручио је Ружић.

Прелиминарни резултати завршног испита за осмаке знаће се 27. јуна, а коначни ће бити објављени 2. јула.

Извор: Танјуг