Најновије

Интервју Вељка Одаловића за “Нови Магазин”: Жао ми је што Приштина не показује више одговорности према породицама несталих Вести

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије и члан Председништва Социјалистичке партије Србије Вељко Одаловић каже за Нови магазин да се на укупној заједничкој листи несталих особа са Косова и Метохије, која се води под покровитељством Међународног Црвеног крста, налази 1.639 лица.

Према његовим речима, ако су Београд и Приштина у нечему сагласни, то је консолидована листа несталих лица, где нема никаквих газличитости које би могле да отежавају рад комисија.
Међутим, приштинске власти, наглашава Одаловић, кажу да не постоје архиве тзв. ОВК и нису реаговале ни на један од десет захтева Београда да се на Косову претраже локације на којима се претпоставља да се налазе гробнице с посмртнми остацима. Многи сведоци који би могли да кажу где се налазе гробнице убијених у периоду од 1998. до 2000 у међувремену су преминули или се плаше освете својих сународника. Бол породица које су остале без својих најмилијих сваким даном је већи.


Зашто 22 године од завршетка рата имамо тако велики број лица чија тела нису пронаðена?


Код Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) било је пријављено 6.064 несталих након сукоба на Косову и Метохији. До сада је откривено и идентификовано око 75 одсто случајева. Овим процентом свакако нисмо задовољни, али да бисмо решили све случајеве требало би да имамо приступ свим архивама, пре свега архивама међународних организација које су биле присутне на КиМ, биле одговорне за укупно стање и забележиле многе случајеве злочина и насиља.
Такође, мора постојати и већа спремност приштинске стране да о злочинима над Србима почне да говори и да се с њихове стране појаве људи који ће казати где се налазе посмртни остаци убијених Срба и других неалбанаца.


Јесте ли и колико докумената та који би могли да помогну у откривању несталили лица предали Приштини?


Ми смо досад предали 2.417 различитих докумената МКЦК-у, који су прослеђени Приштини. У тим документима много се радило и урадило на откривању посмртних остатака.


Какав је однос приштинских власти према том проблему?


Нажалост, од приштинских власти смо углавном добијали уверавања да не постоје архиве тзв. ОВК и да они просто немају ништа од докумената које би могли с нама да поделе. ипак смо дошли до докумената из архиве тзв. ОВК који могу да нам помогну у тражењу несталих лица. Најбољи пример је недавно емитован филм у којем се види како припадници тзв ОВК стоје поред тела убијених српских војника на Кошарама, где се копа рака за сахрањивање.


Колико међународне безбедносне снаге трагају за несталим особама?


Током 1999. и 2000, Кфор и Унмик су ексхумирали 4.015 тела убијених Албанаца, од којих је 2.001 тело идентификовано и предато породицама. Они су тада прекопали Косово да би пронашли доказе против оптужених српских официра и политичара пред судом у Хагу. Од тада, па до 2018, кад смо код Ђаковице пронашли тела сеђам убијених Срба из породица Шутаковић и Петровић, на Косову ништа није урађено по том питању.


Колико је досад пронађено тела Албанаца у централној Србији а колико српских и неалбанских на Косову и Метохији?

Ми смо у централној Србији претражили локације у Батајници, Петровом Селу, Перућцу, Рудници и сада истражујемо на подручју рудника Кижевак код Рашке, где је пронађено девет тела. Досад смо пронашли 907 тела убијених Албанаца, које смо идентификовали и предали породицама. Поред тога, на захтев Приштине истраживали смо локације код Медвеђе, Куднице, Новог Пазара, Сјенице и поново код Перућца и у Батајници, заједно са делегацијом из Приштине, али ништа нисмо пронашли.
Постоје још два захтева која ће бити истражена у наредном периоду, односно кад Приштина доведе сведоке који ће тачно показати где се те локације налазе, наводно на подручју Сурдулице и Сјенице. На Косову и Метохији је досад пронађено 380 тела несталих Срба и неалбанаца, а трага се за још 570.


Јесте ли од Приштине тражили да провери конкретне локације за које постоји сумња да се на њима налазе посмртни остад несталих особа?


Од прошле године интензивирали смо захтеве Приштини, с конкретним информацијама да се десетак локација претражи и провери. Нажалост, до данас Приштина ниједну локацију није претражила. Београд и Приштина су обавезни да провере сваку информацију која се тиче откривања посмртних остатака несталих лица из времена сукоба на Косову.


Зашто код приштинских власти не постоји спремност да истраже локације на којима се претпоставља да се налазе тела убијених Срба и припадника других националности?


Жао ми је што Приштина не показује више одговорности према овом процесу, Ми смо одговорни према породицама несталих и требало би да поступамо подједнако, без обзира на то о којим се националностима ради.

Како коментаришете тврдње да се у централној Србији премештају гробнице с телима убијених Албанаца?


Чињеница је да је у неком тренутку у средишњи део Републике Срхије неко преместио одређени број гробница. Ми смо већину тих гробница већ открили и наставићемо да проверавамо све информације. Ниједан орган државе Србије илосад нас није спутавао у откривању посмртних остатака лица са Косова и Метохије.

Каква су ваша сазнања о киднапованим Србима којима су вађени органи?


Поред извештаја Дика Мартија, постоји и један о преписци Унмника и Хашког трибунала и извештај са посете локацији која је дала много индиција и доказа да су се у северној Албанији, код града Буреља, у једној кући вадили људски органи. Та прича је добила на тежини и након изјава Албанаца који су били возачи или чувари илегалних затвора, а било их је око 140, где су били киднаповани Срби. Могуће је да су тела тих Срба сахрањена у Албанији. Верујем да ће истрага коју Хаг води против команданата тзв. ОВК дати одговор и на то питање.


Имате ли податак колико је Срба убијено на Косову након доласка међународних снага и повлачења српске војске и полиције у јуну 1999?


После доласка међународне мисије пријављен је нестанак 701 лица, од којих је 281 идентификовано, а 420 се још увек воде као нестала. Дакле, после НАТО агресије, на Косову и Метохији убијено је више око 1.500 Срба и припадника других националности. После 10. јуна 1999. убијено је више од 400 Албанаца који су били лојални држави Србији, који су радили као шумари, поштари, инкасанти ЕПС-а или у локалним самоуправама.

Колико се припадника тадашње Војске Југославије и МУП-а Србије воде као нестали?


Према подацима које смо добили од Војске, као нестали на Косову води се 21 војник, док од МУП-а нисмо добили податке. Нама )е тренутно у фокусу шест војника који су убијени и сахрањени на Кошарама.


Могу ли припадници истражних органа из Србије учествовати у претрагама локација на Косову?

Ми као Радна група, према правилима, можемо да учествујемо у својству посматрача. Наши истражни органи немају мандат да учествују у претрагама на Косову, као што ни истражни органи привремених косовских институција не могу да истражују у централној Србији. Недостаје нам да се успостави сарадња измеðу надлежних тужилаштава за ратне злочине у Београду и Приштини како би се информације размењивале и по њима одмах поступало.

Извор: Нови Магазин