Најновије

Ивица Дачић са Мирославом Лајчаком Вести

Председник Скупштине Србије, Ивица Дачић разговарао је данас у Бриселу са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчком.

На питање Танјуга да ли је на састанку било речи о новој рунди дијалога Београда и Приштине на највишем политичком новоу, која је планирана за крај јула, Дачић каже да је ”то идеја”, али да му је Лајчак пренео да тај састанак мора да се добро припреми да се не би ”догодила реприза претходног” састанка Вучића и Куртија у Бриселу.

”Лајчак ме је информисао о плановима и припремама за следећи састанак дијалога, а претходно треба да се састану преговарачки тимови и да се направе анализе шта је урађено, а шта није, што је за нас битно, јер ми стално истичемо да не може да опстане теорија да нишста што је до сада постписано не важи. Каква је онда сврха вођена разговора ако се неко не слаже и поништава оно сто је од сада потписано”, поручио је Дачић.

Дачић је рекао и да је специјалног представника ЕУ информисао о ситуацији у Србији када је реч о тзв. брисању пребивалишта, што Дачић види као један од услова Европске комисије за добијање визне либералзиације за грађане Србије, а не као политичку одлуку усмерену против Алабанаца који се лажно пријављују на адреше у централном делу Србије како би добили српски пасош.

На питањуе Танјуга да ли је са Лајчаком разговарао о јучерашњим инцидентима током обележавања Видовдана на КиМ, Ивида Дачић каже да је специјални представник ”добро обавештен” о свим дешавањима, а да су то проблеми са којима се Срби стално суочавају када су у питању власти у Приштини.

”Апсолутно је неприхватљиво да се тако нешто дешава на КиМ у тренутку када се цела Европа залаже за слободу кретања”, подручио је Дачић.

Он је нагласио да Срби свуда у свету обележавају Видовдан, а да реакције косовских званичника и дипломастских представника за циљ имају да фалсификују историју и да о Косовској бици говоре као да није део српске историје.

”То говори о намери да се избрише српска историја са територије КиМ. Истина је да Албанци нису учествовали у Кососвској бици, јер нису тад ни живели на КиМ”, закључио је Дачић.

Извор: Танјуг