Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији “Добро јутро Србијо” на ТВ Хепи: Албанци желе да нам узму Видовдан, а на Косово су дошли много касније Вести

Председник Народне Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се 1. јула очекује одлука Европског парламента о дозволи путовања посланицима, од чега зависи да ли ће посредници у међупартијском дијалогу доћи у Београд.

Срео сам се са известиоцем за Србију Владимиром Билчиком, рекао је Дачић, док су се Тања Фајон, Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн укључили онлајн и обавестили нас да чекају одлуку да ли ће 1. јула бити дозвољена путовања за посланике Европског парламента.Они тражили да се сретну са мном, када су чули да сам у Бриселу. Обавестио сам их да се дијалог са странкама, које не желе посредовање странаца, одвија коректно и сутра завршавамо дебату о четири теме.Уколико добију одлуку да смеју да путују, доћи ће, па ћемо 1. или 2. јула знати нове детаље о њиховом доласку овде, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да се у Бриселу срео са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком који га је обавестио да се спрема састанак радних група, како наредни састанак Алексадра Вучића и Аљбина Куртија не би био “реприза претходног”.Он ми је мало описао ту атмосферу на првом састанку Вучића са Куртијем и додао да се спрема састанак радних група за технички дијалог, у сусрет наредном састанку Вучића и Куртија, најављен за крај јула, рекао је Дачић за ТВ Хепи.Да се не понови да Курти изнесе своја четири захева и онда ништа, рекао је Дачић и оценио да је добро да Вучић увек истиче конструктивност Србије и спремност да Србија учествује у дијалогу.

Не желимо да делимо одговорност са неким који су неодговорни и мислим да Европа недовољно добро раздваја кривицу, рекао је Дачић.Видите да сад присвајају и Видовдан, рекао је Дачић и подсетио на размирице са бившом амбасадорском Косова у САД Вљором Читаку, која је о Србији говорила као о колонизатору.Они граде албанско Косово, али оно никада није постојало. Албанско Косово почиње од османлијске окупације, рекао је Дачић.

Дачић је пренео детаље састанкае председника парламената из земаља Западног Балкана, сусретима са председником Европског парламента Давидом Сасолијем и председником Спољнополитичког комитета Дејвидом Мекалистером.Мекалистер увек пита како може да помогне да се убрзају евроинтеграције Србије, рекао је он.

Извор: Фонет