Најновије

Тома Фила о пресуди Станишићу и Симатовићу: Кад ниси крив, 12 година је много Вести

Адвокат Тома Фила рекао је поводом пресуде бившим челницима Службе државне безбедности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу по којој су осуђени на по 12 година затвора да је “то много и да нису криви уопште”.

“Мислим да је то исцеђено. Ово што су им нашли је заиста безвезе, тако да се надам да ће браниоци поготово у односу на Френкија (Симатовића) сигурно да кажу да то није тачно, а шта ће другостепени суд да уради, то ћемо тек за годину дана видети”, рекао је Фила за Танјуг.

Симатовић и Станишић су осуђени не због тога што су организовали или учествовали у злочинима, већ зато што су знали, помагали и подржавали злочине, у делу који се односи на обучавање снага које су извршиле злочине у Босанском Шамцу.

Фила оцењује да то показује да је то на неки начин успех за Србију, јер, како каже, утврђено је да у “Хрватској нема ничега, у БиХ такође да заједнички подухват не постоји”.

“Да је једино за шта су оглашени кривим, нека врста помагања овима који су вршили злочине у Босанском Шамцу, и то што су знали, а ја мислим да нису, и да је то речено на бази некредибилних сведока. Што се државе тиче, то је добро, што се њих двојице тиче, то је лоше”, прокоментарисао је Фила.

Приметио је да је “тужилац излетео напоље” не поздрављајући никога, јер му је, каже, 98 одсто оптужнице пропало.

“Сад ће ићи жалба једне и друге стране, нажалост, лоше је што ће остати у затвору до решења другостепеног поступка”, рекао је Фила.

Извор: Танјуг