Најновије

Проф. др Жарко Обрадовић и Весна Марковић састали су се данас у Народној скупштини са шефом Мисије ОЕБС у Србији Јаном Братуом Посланичка група

Проф. др Жарко Обрадовић, члан делегације при Парламентарној скупштини ОЕБС и шефица делегације Народне скупштине Весна Марковић састали су се данас у Народној скупштини са шефом Мисије ОЕБС у Србији Јаном Братуом, са којим су разговарали о активностима наше делегације, као и о могућностима за даље унапређење сарадње

Члан делегације Народне слкупштине у ПС ОЕБС и председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић је истако да је безбодносна  ситуација за српске грађане на КиМ јако тешка, да дијалог и сардања са Приштином, који су иначе за Србију важан део европског пута, готово не постоје зато што Приштина не жели да разговара нити да решава проблеме, нити да обезбеди да сви грађани на КиМ могу мирно и безбедно да живе.

Такав ситуација траје јако дуго, Обрадовић је указао да је  према подацима Европске комисије, 2000. године 250.000 људи протерано са КиМ, а да се само два одсто вратило и да се врше константи притисци на Србе да се иселе. Обрадовић је констатовао да немамо у Приштини страну за дијалог, указујући да Курти јавно говори да неће поштовати на Бриселски ни Вашингтонски споразум, међунаронда заједница на овакво понашење Приштине би требала да реагује.

Јан Брату је истакао да је Мисија ОЕБС у Србији природни партнер Народној скупштини, а посебно делегацији Народне скупштине у ПС ОЕБС и да је ту да пружи подршку, у оквиру свог мандата и прокламованих вредности, на испуњавању агенде рада Народне скупштине.

Постоји простор за узајамну сарадњу на бројним темама и по свим питањима значајним за безбедност у региону Западног Балкана, али и у Европи уопште, сложили су се саговорници.

Брату је навео и да је битно заштити Србе који живе у 24 општине на КиМ, и оценио да изјаве Куртија охрабрују најгори део косовског друштва, што производи страх и несигурност за српску заједницу.

Извор: Парламент

Категорије: Посланичка група