Најновије

Ивица Дачић у Италији: Захвални смо Италији због помоћи у евроинтеграцијама Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је у Риму да су односи Србије и Италије на високом нивоу, а да посета Риму знацајна за њихово даље унапређење и успостављање стратешког партнерства између два парламента.

Он је новинарима рекао да је Србија захвална Италији зато што се поставља као наш адвокат, односно као наш представник, који поред још неких земаља, укључујући и Мађарску, држи позитивну конотацију када је реч о европским интеграцијама Србије и читавог региона.

“Са министром спољних послова Ди Мајом разговарао сам о нашим билатералним односима уз оцену да смо последњих година те односе веома унапредили. То се односи и на политичку али и на економску сферу јер је Италија наш други спољнотрговински партнер и спољнотрговинска размена је премашила три милијарде евра а у Србији има скоро 1.250 предузећа у којима је већински капитал италијански”, рекао је Дачић.

Оценио је да су у односима две земље недостајали односи између парламената и то илустровао чињеницама да је последњи пут председник представничког дома италијанског парламента био у посети Србији 2012. године, председник Сената 2015. док је бивша председница Народне скупштине Србије била у посети Италији 2017. године.

“Дакле није нам толико била развијена међупарламентарна сарадња и ово је у ствари после дужег низа година једна прва билатерална посета. Ја ћу сутра имати састанке са представницима оба дома италијанског парламента и са председником спољнополитичког комитета италијанског парламента који је за нас битан зато што је известилац за Србију када је реч о мониторинг комитету Савета Европе”, навео је Дачић.

Одговарајући на питање о утицају пандемије на сусрете са италијанским званичницима, Дачић је рекао да се нада да полако излазимо из тог протокола, када је реч о посетама и тзв. онлајн комуникације и навео да су Италијани захвални Србији на помоћи коју им је прузиила када је реч о пандемији.

“Они су прошли веома тешке тренутке и сви се тога сећамо. Прошао сам многе земље и Европе и света и сада у последњем периоду када су се отвориле границе, а сцене које сам видео на римском аеродрому указују да је то далеко од нормализације живота”, рекао је Дачић.

Дачић, иначе, са делегацијом Скупштине Србије коју чине потпредседница скупштине Елвира Ковач и председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић, борави у посети Италији на позив председника Представничког дома Роберта Фика.

Извор: Танјуг Видео РТС