Најновије

Дачић у Италији: Договорили смо унапређење сарадње парламената Вести

Председник парламента Ивица Дачић са делегацијом Скупштине у дводневној је посети Италији. Сусрео се са председником Комисије за спољне и европске послове италијанског Дома посланика Пјером Фасином, председницом Сената Маријом Елизабетом Казелати и председником представничког дома италијанског парламента Робертом Фиком.

У изјави за Танјуг Дачић је подсетио да дуго није било састанака председника парламената две државе које су стратешки партнери.

Истакао је да је председник Представничког дома италијанског парламента Србију посетио пре девет година, док су посете председника Сената Београду као и председника Скупштине Србије Риму биле пре шест година.

„То је нешто што треба да изменимо, имајући у виду да смо стратешки партнери, да постоји Споразум о стратешком партнерству између две земље“, рекао је Дачић.

Он је захвалио Италији на свеукупној подршци коју пружа Србији.

Изразио је задовољство што је са италијанским колегом договорио његову посету Београду, највероватније до краја године.

„То би дало још један допринос развоју наших билатералних односа“, оценио је Дачић.

„Са великом радошћу могу да кажем да смо се договорили да заједнички радимо на томе да унапредимо билатералну сарадњу када је реч о сарадњи парламената, да доста дуго није било билатералних састанака на овом плану“, рекао је Дачић.

Председник Представничког дома италијанског парламента Роберто Фико каже да је одлучено да односи два парламента треба да буду ојачани када је реч о појединим тематикама.

„Парламентарна српско-италијанска група пријатељства је активна и многобројна и наставићемо тим путем. Надам се да ћу ускоро посетити Србију“, поручио је Фико.

Председник Народне скупштине на челу је парламентарне делегације у којој су и потпредседница Елвира Ковач и председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић.

У посети Италији бораве на позив председника Представничког дома Роберта Фика, а Дачић се јуче састао и са шефом дипломатије те земље Луиђијем Ди Мајом.

Извор: РТС/Танјуг