Најновије

Гостовање Ивицe Дачића на ТВ Пинк: Увек ћемо подржати борбу председника Вучића и државе против криминала Вести

Гостујући у Јутарњем програму на ТВ Пинк, Ивица Дачић, председник Народне скупштине Србије и лидер СПС-а, рекао је како ће увек подржати борбу председника Вучића и државе против криминала, дотакао се и односа са Ираном, а и напоменуо је и како до краја недеље очекује наставак разговора са опозицијом.

Дачић је на почетку разговора рекао како је током ноћи и јутра пратио наше спортисте на Олимпијским играма, а затим је и додао како је присуствовао слављу Милице Мандић када је освојила златну медаљу у Лондону. Додао је и како се нада да ће Милица, која је тада добила стан, поновити исти успех.

Када је реч о наградама за спортисте, Дачић је рекао да је то тек сада уведено, односно да раније није било сталних награда. Дачић је истакао и како се ова Олимпијада одржава под посебним условима, као и да је овај спектакл умањен тиме што публика није присутна.

Дошло је време да посветим пажњу свом здрављу, био сам код зубара, то је доста трауматично и то сам завршио у пола 4 јутрос. Тако да сам ноћас, одгледао таман све и сетио сам се времена када сам био на Олимпијским играма, тада сам био премијер, и тада сам ишао у Лондон на затварање и лично сам присуствовао када је Милица Мандић освојила златну медаљу. Десило се да је она играла тог дана и имао сам прилику да учествујем у њеној радости. Касније смо јој доделили стан, тада није било неких сталних награда, то смо тек сада увели да постоје награде за одређене медаље. Надам се да ће Милица данас, да понови тај успех. Гледао сам јутрос и ове стрелце, били су четврти, а то је најгоре место на Олимпијади. Учествујеш у борби за медаљу, а не добијеш је. Ово је стварно један спектакл, али је умањен тиме што нема публике, што је то један специфичан начин живота, али важно је да се игре одржавају – рекао је Дачић.

Дачић ће присуствовати инаугурацију председника Ирана, а за “Ново јутро” каже да нам је ова земља пријатељ, као и да упркос притисцима, нису признали независност Косова.

Тешко је. Ја сада када одем тамо, мени ће са запада да кажу: “Није требало да идете тамо”, ја то знам. Неко ће увек бити незадовољан. И Иран и запад морају да схвате нашу позицију, да нам није лако. Они су наши пријатељи, они трпе и велики притисак да признају Косово у Исламском свету. Иран нам је важна земља, нису променили став када је реч о Косову – изјавио је Дачић.

Дачић је рекао и да очекује да до краја недеље буду настављени разговори о побољшању изборних услова са опозицијом, оценивши да дијалог “улази у фазу” када би могли бити постигнути оређени договори. Дачић је рекао да се разговори о побољшању изборних услова воде на два колосека, и да се на “колосеку б”, дијалогу са опозицијом уз посредовање представника европског парламента, дошло до тога да учесници “до 1. септембра треба да дају неке предлоге”. Према његовим речима циљ дијалога је да се политика врати тамо где јој је и место, у институције.

Опозициони медији често повезују председника Србије Александра Вучића и његову породицу са кланом Вељка Беливука, говорећи о тој теми Дачић каже да је за све важно да се изборимо са мафијом, као и овај обрачун са криминалцима не треба користити као средство за напад за државне органе који воде борбу против криминалаца.

Ако сте приметили, ове стране које учествују о озбиљном политичком дијалогу, нису се ухватиле у то коло. Било је неких коментара, али далеко од тога да су били на нивоу тога да неко подржава тиме што су они наводно рекли и узимајући то здраво за готово. Нису се придружили том неком хаосу који изазивају представници, пре свега, ове Ђиласове и Јеремићеве и Тадићеве групације, али то су групације које не учествују у овом дијалогу. Сви остали су имали коректан приступ. Када то кажем, не морате ви да се слажете са Вучићем или Дачићем, него је овде реч да се ради о државом пројекту, а то је борба против мафије. Да ви имате циљ да се мафија искорени као један карцином. Или ћете га искоренити у раној фази или ће он да уништи ваш живот. Ми смо дошли до једне такве ситуације да је интерес целог друштва, а не да се то користи као алиби и средство за напад на државне органе који су управо водили борбу против криминала и мафије. Прво, нападате Вучића да ли уопште води борбу против криминала. Када се ови људи похапсе, онда га нападате: “Што сте их похапсили, да ли су они имали неке везе у полицији и државним структурама, зашто се унапред каже да ће бити доживотно осуђени, зашто се показују ови снимци”… Шта се све приказивало у другим неким случајевима. Овим желе да смање присуство позитивних ствари у јавности. Увек су им мета људи који им највише сметају – говори Дачић.

Моја деца и дан данас, пошто су негде читали да је било претњи отмице мојој деци, тај човек треба сада да изађе из затвора и недавно су ме питали: “Да ли је то све у реду, шта сада?”, а прошло је толико година, а замислите како ли је сада у овим условима када причате о председнику да је он део криминалног миљеа, да тако причате о Вулину… Када сам прочитао ову изјаву Беливука, био сам у Италији, и тада сам већ изјавио да у име Скупштине могу да кажем да подржавамо апсолутну борбу протим мафије и организованог криминала и да ћемо урадити све што је до нас и дати подршку председнику Вучићу и свим државним органима у борби протим мафије – додао је Дачић.

Извор: ТВ Пинк